Güven Eken (Sezon 02 - Bölüm 28)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Kalbini Doğaya Açan Bir Çevre Gönüllüsü: Güven Eken

"Fark Yaratanlar" programının 19 Mayıs 2011 tarihindeki konuğu, Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Doğa Derneği ile nesli yok olmak üzere olan canlı türlerini belirlemek ve bu türlerin bulunduğu habitatları yaşatmak için çalışmalar yürüten Güven Eken.

Eken'in doğaya olan ilgisi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okurken "Ege Kuş Gözlem Topluluğu"nu kurmasıyla başladı. "Ekolojik Bilimler ve Doğa Koruma" konusunda doktora yapan Eken'in doğaya ilişkin çalışmaları, Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Doğa Derneği ile profesyonel bir zemin kazandı.

Güven Eken'in dernek kapsamında yürüttüğü en önemli çalışma dünyada ilk kez yapılan "Önemli Doğa Alanları" oldu. Bu çalışma sonucu Türkiye'de nesli tükenmekte olan tüm canlı türleri ve onların yaşadığı alanlar tek bir yayında belgelendi. Doğanın korunmasında aktif çalışmak isteyen gençler için Doğa Okulu eğitim programının düzenlenmesine katkıda bulunuldu. Bu program kapsamında, çocukların doğayla ilişkisini güçlendiren "Doğa Çantam ve Yeşil Kutu" eğitim programları hazırlanıp uygulandı. Her yaştan insanı doğaya çeken kuş gözlemciliğinin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak için dünyanın ilk internet tabanlı ulusal kuş gözlem veritabanı sitesinin kurulmasına öncülük etti.

Eken, üyesi olduğu Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ile de doğal hayatın korunması için önemli çalışmalar yürüttü. DHKD ile Çevre ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın desteğiyle "Doğa Fonu"nu kurdu. DHKD'nin sulak alanları koruma yönetmeliğinin iptali için verdiği mücadeleye katıldı ve sulak alanları koruyan tek yasal yönetmeliğin geçerli olmasını sağladı.

Güven Eken'in Doğa Derneği'nde öncülük ettiği pek çok çalışma sadece Türkiye'de değil, dünyada bir ilk niteliğinde oldu. "Önemli Doğa Alanları" çalışması dünyaya örnek oldu 40 ülke aynı metodolojiyi uygulayarak kendi çalışmasını hazırlamaya başladı.

Daha fazla bilgi için: