Sabancı Vakfı | 40. Yıl
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği: Haklarımızla Varız

Proje Künyesi

Kurum: Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği

Amacı: Kadınların hakları konusunda bilinçlenmeleri

İlleri: Ağrı, Antalya, Bitlis, Diyarbakır, Giresun, Hakkari, İstanbul, İzmir, Kıbrıs, Muş, Ordu, Şanlıurfa, Trabzon

Hibe Tutarı: 200.020 TL

Proje Ortağı: Van Kadın Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği

Proje Süresi: 8 Temmuz 2013 - 7 Temmuz 2014

Mevcut Durum

Kadınlar, okuryazarlık ve genel olarak eğitime katılımdan, iş gücü ve siyasete katılıma kadar birçok alanda dezavantajlı konumdalar. Ayrıca, başta erken yaşta zorunlu evlilik ve şiddet olmak üzere, birçok hak ihlaline maruz kalıyorlar. Bu durum, büyük ölçüde, kadınların yasal haklarının bilincinde olmamalarından kaynaklanıyor.

Projenin Hedefledikleri

• 13 ilde:
    • Yerel sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden seçilen 25 kadına «kadının insan hakları» eğitici eğitimi verilecek.
    • Eğitim alan kadınlar kendi yaşadıkları illerde 500 kadına ulaşarak, hakları konusunda bilinçlendirecekler.
    • Proje bitiminde yapılacak bir değerlendirme toplantısı ile eğitici kadınlar gelecekte yapacakları çalışmaları planlayacaklar.

Proje Sonuçları

• Türkiye’nin her yerinden gelen 110 başvuran arasından 25 kadın eğitici adaylığı için seçildi.
  • Eğitici adayları seçilirken, tecrübe, motivasyon ve zaman ayırabilme gibi unsurlara dikkate edildi.
  • 25 potansiyel eğitici 12 günlük kadının insan hakları eğitici programını (KİHEP) tamamladı.
  • 25 eğitici kendi yaşadıkları illerde 400 yeni kadına ulaşarak, haklarını kadınlara anlattı.
  • Yapılan değerlendirmelerde, haklarını öğrenen kadınların kendilerine güvenmeye, hayatlarının kontrollerini kendi ellerine almaya başladıkları gözlemlendi.

Katılımcı Görüşleri

"Kadının haklarını bilmesi bile uygulanan fiziki şiddeti büyük ölçüde durdurmaya yetiyor. Kadınların %60’ı bilgilendikten sonra aile içindeki fiziksel şiddetten kurtuldu, %35’i yeniden eğitime döndü, %33’ü ücretli bir işe başladı, %7’si de kendi işini kurdu. Program sadece kadınlara yönelik hak ihlallerine son vermiyor, ayrıca kendilerinin çocuklarına karşı tekrarladığı yanlışlardan da uzaklaşmaları sonucunu doğuruyor. Katılımcıların %94’ü genel anlamda özgüveninin arttığını, %89’u da aile içinde alınan kararlarda daha fazla etkili olduğunu söyledi. Kadınların seslerini yükseltebilmeleri biraz da yalnız olmadıklarını bilmelerine bağlı."

Proje Danışmanı

"KİHEP’in sihirli değneği, önünü göremeyen, karanlıkta kalmış kadınların yoluna ışık tutuyor. Kadınlara yalnız olmadıklarını hissettiriyor, neler yapılabiliri tartıştırıyor, farkındalığı arttırıyor, haklarını hatırlatıyor ve kadınları ortak bir paydada buluşturuyor."

Proje Faydalanıcısı

Üyelikler | SSS | Basın Haberleri | Sosyal Medya | Multimedya Galeri | Logo Kullanımı | Site Haritası | İletişim Sabancı Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır.   Sabancı Vakfı Facebook Sayfası   Sabancı Vakfı Twitter Sayfası