Hasan Çetin (Sezon 02 - Bölüm 03)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hayatını Değiştiren Bir Öğretmen: Hasan Çetin

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 21 Ekim 2010 tarihindeki konuğu, 2.000 kişilik çadır alanda yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin hayatlarını iyileştirmeye çalışan bir ilkokul öğretmeni, Hasan Çetin.

Hasan Çetin'in Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşayan mevsimlik tarım işçileri için 2009 yılında hazırladığı proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hayat Şartlarını İyileştirme Projesi (METİP)" kapsamında örnek proje seçilerek gerçekleştiriliyor. Mevsimlik tarım işçileri, eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, iş güvenliği ve sosyal güvence konularında ihmal edilmiş bir kesimi oluşturuyor. Bu proje, tarımsal ekonominin önemli bir parçası olan mevsimlik tarım işçisi ailelerin temiz içme-kullanma suyu başta olmak üzere, eğitim ve sağlık hizmetine erişmesini sağlayarak, onları en temel haklarına kavuşturuyor.

Proje kapsamında, 2.000 kişilik bir çadır alanında 135 tonluk otomatik klorlama sistemli su deposu, kanalizasyon sistemi, elektrik sistemi, tuvalet ve duşlar yapıldı. Çadır kentte yaklaşık 132 çocuk eğitime kazandırıldı. Ayrıca gezici sağlık hizmeti uygulaması için çalışmalara başlandı.

Hasan Çetin'in mevsimlik tarım işçileri için hazırladığı proje, Polatlı ilinde bir model yaratarak, aynı çalışmaları yapmak isteyen il ve ilçelere güzel bir örnek oluşturdu. Yassıhöyük ve Sazılar bölgesinde benzer uygulamalar başladı. 2010 yılı içinde toplam 5 bölgenin alt yapı çalışmalarının tamamlanması ve böylece Polatlı'da yaklaşık 7.000 tarım işçisi ailenin hizmete erişmesi sağlanacak.