Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği: Hayata ve Sana Güveniyorum

Amacı: Kadınların Ekonomik Hayata Katılımı

İli: Kayseri

Hibe Tutarı: 33.500 TL

Proje Ortağı: Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Melikgazi Sağlık ve Kültür Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Kayseri Ticaret Odası Kadın Girişimci Kurulu

Proje Süresi: 1 Ekim 2013 – 30 Haziran 2014

Mevcut Durum

Avrupa’da kadınların %48’i çalışma hayatında iken Türkiye’de bu oran %29’u geçmemektedir. Kayseri Ticaret Odası'na, Kadın Girişimci Kurulu Üyelerine çok sayıda kadın çalışmak istediklerini belirten başvurular yapmaktadırlar. Başvuran kadın profiline bakıldığında bir konuda ihtisaslaşmamış, çalışma hayatı  konusunda deneyimi olmayan kadın profili ile karşılaşılmaktadır. Kayseri’de Alzheimer hastaları daha çok Erciyes Üniversitesi Tıp  Fakültesi Hastanesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kayseri Geriatri Hastanesine başvurmaktadırlar. Maddi durumu iyi olan ailelerden bazıları İstanbul, İzmit gibi şehirlerde bakım hizmeti alırken diğer hastalara aile fertleri tarafından bakım hizmeti verilmektedir. Bu durumda bilinçsiz ve eğitimsiz olan aile fertleri bu sinsi hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olmaktadırlar. Bu ihtiyaç alanı göz önüne alındığında çalışmak isteyen kadınlara Alzheimer hastalarına bakıcılık konusunda ihtisas kazandırmak kadının ekonomik hayata katılımı konusunda öncü bir model olabilir.

Projenin Hedefledikleri

-  Hedef grubu Kayseri'de ikamet eden 18-35 yaş arası lise ve dengi okul mezunu işsiz 25 kadındır.

- Hedef grubun kadın hakları konusunda bilinçlenmesi ve istihdama katılımlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.

- Katılımcılara 45 saatlik bilinçlendirme eğitimi, 66 saatlik Alzheimer hasta hizmetlisi eğitimi ve 24 saatlik iş hayatına uyum koçluğu sağlanacaktır.

- Hedef grubun %40'ının proje sonunda istihdama katılımı beklenmektedir.

- Hedef grubun %20'sinin proje ortaklarından Melikgazi Sağlık Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından açılacak Alzheimer merkezinde istihdamı planlanmaktadır.