Ulusal Down Sendromu Derneği: Hoş Geldin Bebek

Proje Künyesi

Kurum: Ulusal Down Sendromu Derneği

Amacı: Down sendromlu çocuk sahibi ailelere destek olunması

İli: İzmir

Hibe Tutarı: 169.895 TL

Proje Ortağı: İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü

Proje Süresi: 15 Temmuz 2014 - 1 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Türkiye’de her 700 doğumda 1 Down sendromlu bebek dünyaya gelmektedir. Sağlık personelinin Down sendromu hakkında bilgisizliği ailelerde yoğun bir duygusal travmaya sebep olmakta, engelli raporunun alınmasındaki gecikmeler nedeniyle çocuklar gerekli olan takipten yoksun kalmaktadır. Ailelerin de konu hakkındaki bilgisizliği erken müdahale yapılmasını geciktirmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• İzmir'de:
    • Gönüllü aile, psikolog ve doktordan oluşan bir ekip, bilgilendirme ve destek olma amacıyla Down sendromlu çocuk sahibi aileleri ziyaret edecek
    • Aileler, bilgilendirme ve diğer aileler ile dayanışma toplantılarına katılacak.
    • İlgili Bakanlıklar ziyaret edilerek lobi çalışması yapılacak.

Proje Sonuçları

• Proje gönüllüleri ve ortakları aracılığıyla İzmir genelinde 35’i yeni doğan, toplam 617 Down sendromlu çocuk ve bireye ulaşıldı.
  • Down sendromlu çocuğu bulunan ailelerle 7 adet deneyim paylaşım toplantısı yapıldı; 60 çocuk ve ailesine 250 saatten fazla psikolojik destek verildi.
  • Proje ortakları İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığıyla İzmir’in 25 ilçesinde 60’dan fazla sağlık merkezi ziyaret edildi; 250’ye yakın sağlık çalışanı Down sendromu hakkında bilgilendirildi.
  • Proje sonuçlarını duyurmak ve kamunun desteğini istemek amacıyla 150 kişinin katılımıyla sağlık çalışanlarına yönelik bir seminer düzenlendi.

Katılımcı Görüşleri

"Bana bebeğimin Down sendromlu olabileceğini söylediklerinde gerçekten hiç beklemediğim için çok üzülmüştüm. Tam olarak nasıl bir durum olduğunu ve Down sendromlu çocuklara nasıl davranacağımızı bilmiyorduk. Proje ile psikolojik destek ve fizyoterapilere katıldık, bu konularda tecrübeli diğer ailelerle görüşme fırsatı yakaladık. Bu projeyi başlatan ve bu kurumlarda çalışan herkese tek tek teşekkür ederim. Çünkü onlar bizim yolumuzu aydınlatan ışığımız oldular."

Proje Faydalanıcısı

"İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır, evlatlarımızı bir birey olarak topluma kabul ettiren ve bu kanıyı insanlarda oluşturan herkese teşekkür ederiz."

Proje Faydalanıcısı