Hüsamettin Koçan (Sezon 02 - Bölüm 05)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Anadolu Sanatının Yeni Kalesi Baksı Müzesi'nin Yaratıcısı Hüsamettin Koçan

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 4 Kasım 2010 tarihindeki konuğu, Bayburt'un Bayraktar Köyü'nde açtığı Baksı Müzesi ile yöre insanının ekonomik açıdan kalkınmasına destek veren ve geleneksel el sanatlarının yok olmasını engelleyen Hüsamettin Koçan.

80 haneden oluşan Bayburt'un Bayraktar Köyü, göçün zorluklarıyla başa çıkmaya çalışan, doğa koşulları nedeniyle yöre halkının yılın yedi ayını boş geçirdiği bir Anadolu köyü. Hüsamettin Koçan, 40 yıllık sanat tecrübesiyle hayata geçirdiği Baksı Müzesi’yle, bir yandan sanatı toplumla, sanatçıyı doğayla bütünleştirirken, bir yandan da Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmayı, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı hedefliyor.

Koçan, yöre halkının yaşamını sürdürecek maddi kaynağa kendi topraklarından, geleneksel değerlerini yaşatarak ulaşabilmesini sağlamaya çalışıyor. Koçan, Baksı Müzesi'nde sanat ve zanaatı harmanlayarak köylülerin hayatlarını değiştiriyor.

Müzeye adını veren "baksı" kelimesi müzenin amacıyla örtüşen "şifacı, yardımcı, koruyucu" anlamlarından geliyor. Müzede halk resmi örnekleri, cam altı ve işleme koleksiyonu, çömlek ve seramiklerin yer aldığı Sergileme Salonu, yöre evlerinin mimarisini yansıtan Bayburt Evi, Konferans Merkezi, yöre halkını üretime teşvik edecek Dokuma ve Seramik Atölyeleri, sanat ve halk bilimleri ile ilgili yayınların bulunduğu Kütüphane ve araştırmacı eğitimci ve sanatçıların konaklayacağı Konuk Evi bölümleri bulunuyor.

Daha fazla bilgi için: