Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku
Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: İpekle Geleceğini Doku

Proje Künyesi

Kurum: Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi

Amacı: Ödemiş’te ipekböcekçiliği canlandırılarak kadın girişimciliğinin desteklenmesi

İlleri: İzmir

Hibe Tutarı: 108.844 TL

Proje Ortağı: Ödemiş Belediyesi, Birgi Belediyesi

Proje Süresi: 8 Temmuz 2013 – 31 Mayıs 2014

Mevcut Durum

Ödemiş tarihi bir ipek merkezi olmasına rağmen, bölgedeki geleneksel ipekböcekçiliği faaliyetleri yok olmanın eşiğine gelmiştir. Ekonomik faaliyet olarak tarımın ön plana çıktığı bölgede, kadınların iş gücüne katılımı sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle, geleneksel ipekçiliği bilen ustaların bilgi ve birikimlerini aktarmaları ve kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gerekmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• İzmir, Ödemiş'te:

o    18 yaş üstü 90 kadın ipek ipliği çekme, boyama ve dokuma eğitimlerine katılacak.

o    Eğitimler sırasında ve sonrasında iğne oyası, çarşaf, mendil vb. ürünler üretilecek.

o    20 kadın ürün geliştirme atölyelerine katılacak.

o    Kooperatifteki çekirdek ekipte yer alan 10 kadın işletme yönetimi eğitimi alacak.

o    Ürünler için pazarlama ve tanıtım faaliyetleri yürütülecek.

Proje Sonuçları

• Ödemiş Eğitim ve Dokuma Evi kuruldu.
  • 26 kadın ipek ipliği çekme ve boyama eğitimleri ile dokuma eğitimlerine katıldı.
  • 22 kadına girişimcilik eğitimi, 17 kadına işletme yönetimi eğitimi ve 30 kadına da kooperatifçilik eğitimi verildi.
  • 37 kadının katılımıyla toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddet eğitimleri verildi.
  • Eğitimler esnasında üretilen ürünler Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde ve internet üzerinden satışa sunuldu.

Katılımcı Görüşleri

Evde benzer çalışmalar yapıyordum. Yaratıcı yanım vardı, projeyle birlikte görünür oldum. Takdir ediliyorum, daha fazla iş yapıyorum, dolayısıyla daha fazla para kazanıyorum. Çok insan tanıdım, Ödemiş dışında da çok insan tarafından tanındım ve takdir edildim."

Proje Faydalanıcısı

"Hayatımda ilk kez kadın olduğumu, insan olduğumu, önemli olduğumu hissettim. Üretime geçince kurs hocamın sağ kolu oldum. İşe yaramak, bir şey üretmek ve para kazanmak beni bambaşka biri yaptı. Kendime inanmaya başladım."

Proje Faydalanıcısı