Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Aydın Şubesi: Kadın Erkek El Ele, Şiddet Değil Sevgi İle

Proje Künyesi

Kurum: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Aydın Şubesi

Amacı: Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele

İli: Aydın

Hibe Tutarı: 35.000 TL

Proje Ortağı: Aydın Tabip Odası

Proje Süresi: 1 Eylül 2014 – 30 Haziran 2015

Mevcut Durum

Aydın’da 2009 yılında yapılmış olan şiddet araştırması kadına kocası tarafından herhangi bir zamanda uygulanan fiziksel şiddetin sıklığının %33.4 olduğunu göstermektedir. Kocalarından fiziksel şiddet gören kadınların ilk evlenme yaş ortalaması düşüktür. Kadınların % 17.4’ü; kadınların yemeği yaktığı, çocukların bakımını ihmal ettiği, kocasına karşılık verdiği, parayı lüzumsuz yere harcadığı veya cinsel münasebette bulunmayı reddettiği durumlardan en az birinde kocanın karısını dövmeye hakkı olacağını belirtmiştir. Kadınların %16.1’i “Ailede önemli kararlar erkekler tarafından alınmalı”, %12.3’ü “Erkekler kadınlardan genellikle daha akıllı”, %22.0’ı “Kadın kocası ile aynı fikirde değilse tartışmamalı” şeklinde düşündüklerini belirtmişlerdir. Tüm bu araştırma sonuçları, kadına yönelik şiddetle mücadele için hem kadınların hem de erkeklerin bakış açısının değişmesi gerektiğini göstermektedir.

Projenin Hedefledikleri

Aydın’ın ilk evlilik yaşının düşük olduğu Ovaeymir ilçesinde:

- 79 kadına üç mahallede gerçekleştirilecek on beş ev oturumu

- 93 erkeğe üç mahalledeki yapılacak olan altı kahvehane toplantısı

- 1000 kişiye üç mahallede kurulan pazar yerlerinde 1000 adet broşürün dağıtılması ile “Toplumsal Cinsiyet ve Kadına Yönelik Şiddet” kavramları hakkında bilgilendirme yapılması

- Kahvehaneler, okullar, nikah salonları, eczaneler ve bakkallara toplam 50 poster asılması

-  Üç mahalledeki birer düğüne katılarak, düğün salonu girişine “Toplumsal Cinsiyet ve Kadına Yönelik Şiddet” kavramları hakkında bir bez afiş asılması, 300 mor kurdele dağıtılması

- Hedef kitlede Toplumsal Cinsiyet ve Kadına Yönelik Şiddet konusunda yapılacak bir anket (öncesi-sonrası) ile en az %10’luk bir bilgi artışı saptanması