Kentsel Alanda Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi

Proje Künyesi

Kurum: Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)

Amacı: Eğitim hakkından yararlanamamış kadınların, genç kızların ve engelli kadınların en temel ihtiyaçlarından biri olan eğitim alma haklarının sağlanması yoluyla hem haklarını öğrenerek güçlenmeleri hem de kent yaşamına ve toplumsal hayata katılımlarının kolaylaştırılması

İlleri: Adana, Ankara, Bursa, İzmir, Nevşehir, Van

Hibe Tutarı: 1.140.000 TL

Proje Başlangıcı: Haziran 2009

Proje Bitişi: Ekim 2011

Projenin Hedefledikleri

• 550 kadın destek ve okuma yazma programı kursu ile 11.000 kadına ulaşılacak.
  • 260 gönüllüye, 12 Eğitici Eğitimi verilecek.
  • 11.260 kadına Engelli Hakları Eğitimi verilecek.
  • 25 Toplumu Bilgilendirme Toplantısı ile 1.000 yetkiliye ulaşılacak.
  • 29 Seminer ile 1.440 ilköğretim çağı çocuğuna erişilecek.
  • 7.000 kadınla muhtarlık ziyaretleri düzenlenecek.

Proje Sonuçları

• 579 kurs ile toplamda 10.650 kadına ulaşılarak, kadınlara okuma yazmanın yanı sıra engelli hakları konusunda eğitimler verildi.
  • 17 eğitici eğitimi ile 498 gönüllü eğitim aldı.
  • 11.148 kadına Engelli Hakları Eğitimi verildi.
  • 35 Toplumu Bilgilendirme Toplantısı ile 1755 kamu ve sivil toplum kuruluşu yetkilisine ulaşılarak engelli hakları konusunda farkındalık yaratıldı.
  • 38 Seminer ile 3.242 ilköğretim çağı çocuğuna erişildi.
  • 4.530 kursiyer ile muhtar ziyaretleri gerçekleştirildi.
  • Proje kapsamında çeşitli basılı yayın çalışmaları yapıldı:

Katılımcı Görüşleri

“Geçtiğimiz Aralık ayında  “engelli ziyaretler” adı altında gerçekleştirilen 3 günlük bir etkinliğe katıldım.  Proje öncesinde, böyle bir etkinliğe başvurmak aklımdan bile geçmezdi. Bence AÇEV; bu proje ile engelli haklarını gündemine almasaydı, etkinliğe çağırılmazdım da. Çünkü doğrudan engellilik alanında çalışan dernek yetkilileri dışında toplantıya katılan tek STK temsilcisi bendim. Üç gün boyunca engellilik üzerine çalışan birçok derneği ziyaret ettik. Derneklerin pek çok sorunla uğraştığını gördüm. Engellilik konusunda yeni yasaların çıkması ve bu yasaların uygulanması için mücadele ettiklerini öğrendim. Toplantıya katılan ortopedik veya görme engelli bireylerin toplumsal alanda karşılaştıkları engelleri bizzat kendilerinden dinledim.”

Gönüllü Eğitici

"Hakkımı nasıl koruyacağımı öğrendim. Muhtara da gittik, muhtarda ikametgah nasıl alınır öğrendim, artık kendi başıma haklarımın takipçisi olabilirim.”

Kursiyer

’’Eşimle okuma yazma öğrendiği için gurur duyuyorum, bir elektrik faturası geldiğinde ne geldiğini biliyor, ne kadar kullandığını biliyor. Ben bu ay çok mu, az mı harcadım? Diye hesabını yapabiliyor. Sosyal yaşamda kendine de bana da rahat oluyor.  Mesela ben bir mektup gönder desem tarihini yazıp gidip atamıyordu, şimdi kime göndereceğini yazabiliyor.  Her işe ben koşmak zorunda kalıyordum şimdi o da koşuyor. Paylaşım oldu yani, yardımcı oluyor en azından. Ben de tabi mutlu oldum ve rahatladım, eşimin de bana katkısı olduğu için.”

Kursiyer Eşi