Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli)
Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli) Kapanış Toplantısı (8 Eylül 2015, Ankara Rixos Oteli)

Sabancı Vakfı’nın finansal desteği, Birleşmiş Milletler kuruluşları UNDP ve UN Women ile Sabancı Üniversitesi’nin uygulayıcılığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle yürütülen Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nın (“BMOP” veya “Ortak Program”) kapanış toplantısı 8 Eylül 2015 tarihinde Ankara Rixos Otel’de yapıldı.

“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme”, “Mor Sertifika Programı” ve “Sabancı Vakfı Hibe Programı” olmak üzere üç bileşenden oluşan Ortak Program’ın 2012 yılından bu yana yapılan çalışmalarının ele alındığı toplantı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Elban, UNDP Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yayınladığı mesajda 2006 yılından bu yana devam eden Ortak Program’ın 10 yıla ulaştığını, bu sürenin sosyal programlar için ideal olduğunu söyleyerek, “Program kapsamında yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çok önemli çalışmalar yapıldı. Ortak çalışma yapmak aynı hedefe doğru ilerlemek, bir planda buluşmak, bundan sonrasını tarif etmek demek. 10 yılda toplam 17 ilde yaptığımız çalışmalarda, öğrenimlerimiz, kazanımlarımız ve başarılarımız oldu. Şimdi bu kazanımların sürdürülmesi ve yaygınlaştırılması için yerel yönetimlere iş düşüyor“ dedi.

Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu konuşmasında, “Kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesi ve kadınların güçlendirilmesi alanlarında yürütülen çalışmaların başarıya ulaşmasında; kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademik dünyanın işbirliği, güç birliği içinde olması vazgeçilmez bir esastır. Bugün burada bir araya gelmemizi sağlayan Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı; bu işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir” dedi.

UNDP Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ise konuşmasında, “Ortak Program, kadınların insan haklarının geliştirilmesi hedefine ulaşılması adına önemli adımlar atılmasını sağladı. Ancak yapılması gereken daha çok şey var. Bu noktada güçlü ortaklıkların kurulması, devam etmesi ve kararlı bir şekilde ilgili paydaşların bu çabayı sahiplenmesi çok önemli.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Ortak Program kapsamında öne çıkan başarılı çalışmaların paylaşıldığı panelde; Eskişehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Didem Aydınmakina, Eskişehir Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına ilham veren Güzel Topçu, ilk kadın otobüs şoförü Sibel Pekarda, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Aydın Şubesi Başkanı Nurten Atalay, Edirne Lisesi’nden Mor Sertifikalı felsefe öğretmeni Sevcan Erikan, Ortak Program kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetleri paylaştılar.

Yerelde kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesini amacıyla 2006 yılında başlayıp, iki dönem halinde devam eden Birleşmiş Milletler Ortak Programı ile ilgili bazı gelişmeler şöyle:

• Toplam 17 ilde yapılan çalışmalarla 350 bin kişiye ulaşıldı.
  • Toplam 54 projeye hibe desteği sağlandı.
  • 349 öğretmen toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri sonunda Mor Sertifika almaya hak kazandı. Mor Sertifika Programı kapsamında düzenlenen seminerlerle yaklaşık 3 bin kişiye doğrudan ulaşılırken, dolaylı olarak 10 bin kişiye ulaşıldı.
  • STK’lar ve Yerel Yöneticiler beraber çalışmayı öğrendi.
  • Belediyelerin stratejik planlarına toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme hedefleri girdi.
  • STK’lar proje yürütmeyi ve bütçe yönetmeyi öğrendi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Mor Sertifika Programını “hizmet içi eğitim” kapsamına aldı.