S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi: Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi

Proje Künyesi

Kurum: S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Karabigakop)

Amacı: Çanakkale Karabiga’da yaşayan kadınların ekonomik ve toplumsal katılımlarının artırılması

İli: Çanakkale

Hibe Tutarı: 68.264 TL

Proje Ortağı: Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Proje Başlangıcı: 6 Temmuz 2012

Proje Bitişi: 6 Mayıs 2014

Mevcut Durum
Nüfusun %50’si kadınlardan oluşan Çanakkale’nin beldesi Karabiga ve çevresindeki köylerde, kadınların sosyal ya da ekonomik potansiyellerini geliştirerek katılımlarını artıracak olanaklar bulunmamaktadır (Kaynak: Karabigakop, 2011).

Projenin Hedefledikleri

• Çanakkale-Karabiga’da;
    • 300 kadın, kadın hakları ve 0-6 yaş arası çocuk bakımı ve eğitimi konusunda bilgilendirilecek.
    • 90 kadın liderlik eğitimleri ile ekonomik hayata hazırlanacak.
    • Mahalle anneliği yöntemi ile 300 kadına erken çocukluk eğitimi verilecek.
    • 260 çocuk oyuncak kütüphanesinden, okul sonrası etüt imkânlarından ve oyun odasından faydalanacak.

Proje Sonuçları

• Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi kuruldu.
  • Toplam 50 kadına meme kanseri, kadın hakları, 3-6 yaş arası çocuk bakımı ve ergenlik dönemi iletişim eğitimleri verildi.
  • Oyun odası, oyuncak kütüphanesi ve etüt programından 40 çocuk faydalandı.
  • Merkezde haftanın belirli günleri 25 kadının faydalandığı dikiş, servis ve sunum kursları düzenlendi.
  • Toplam 50 kadına finansal okur-yazarlık ve liderlik eğitimleri verildi.

Katılımcı Görüşleri

"Çocuğumun yuvaya başlaması hem çocuğumda hem de bende gelişme sağladı. Çocuğum içine kapalı, sıkılgan bir yapıya sahipti. Yuvayla birlikte tam tersi oldu. Kalem tutmayı, makasla kesmeyi bilmiyordu, öğrendi. Ben de merkez sayesinde evden dışarı çıkabilmiş oldum. Merkezin sağladığı kurslara katıldım. Özellikle dikiş eğitimi sayesinde kendimde bilmediğim dikiş becerimi keşfettim."

Proje Faydalanıcısı

"Karabiga Kadın Kooperatifi sayesinde Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi’yle tanıştım. Buradaki eğitimlere katıldım. Merkezdeki eğitimde çok mutlu, kaliteli zaman geçirdim. Daha önce böyle sosyal bir projeyle karşılaşmamıştım. Kadın ve Çocuk Merkezi’nin Karabigalı kadınlara sosyal ve kültürel alanda katkılarını gördüm."

Proje Faydalanıcısı