Türkiye Gençlik Federasyonu: Katılımda Engel Yok

Proje Künyesi

Kurum: Türkiye Gençlik Federasyonu (TGF)

Amacı: İşitme engelli gençlerin hak temelli sorunlara yönelik projeler üretebilme becerisi kazanarak toplumsal hayata katılımlarının desteklenmesi

İlleri: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir (Pilot İl), Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun,  Sivas, Trabzon

Hibe Tutarı: 237.000 TL

Proje Ortağı: Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu

Proje Başlangıcı: 15 Nisan 2010

Proje Bitişi: 15 Temmuz 2011

Mevcut Durum

Engelli olmayanların engellilere yönelik hizmet sunma yaklaşımı haklar ve hakları arama yolları hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan işitme engelli gençlerin sivil toplum çalışmalarına katılmasına engel teşkil etmektedir. (TGF, 2010)

Projenin Hedefledikleri

• 13 ilde:
  • 20-40 gençlik çalışanı eğitim teknikleri, sivil toplum, haklar ve proje geliştirme eğitimleri alacak.
  • İşitme engelli gençlerle iletişim kurabilme becerisi kazanan gençlik çalışanları 240 işitme engelli gence haklarını aramak için proje geliştirmeleri için eğitimler verecek.
  • Eğitim alan işitme engelli gençler, 24 proje fikri, 12 proje geliştirecek.
  • Kamu, sivil toplum kuruluşları ve yerel basın proje hakkında bilgilendirilecek.

Proje Sonuçları

• Proje tanıtım materyalleri afiş, broşür basıldı, web sayfası hazırlandı.(www.katilimdaengelyok.org)
  • Farklı meslek gruplarından gelen gençlik çalışanlarına yönelik 48 saatlik eğitmen eğitimi ve 100 saatlik başlangıç seviyesinde Türk İşaret Dili Kursu eğitim içerikleri hazırlandı. İşaret dili eğitim kiti için tıklayınız.
  • Eğitime katılan 30 gençlik çalışanı işitme engelli gençlerle hak temelli çalışmalar yürütebilme becerisi kazandı.
  • 13 ilde toplamda 360 işitme engelli genç; gençlik çalışanlarının eğitmenliğinde sivil toplum, gönüllülük, haklar ve proje geliştirme konularında bilgi sahibi oldu.
  • Eğitim alan işitme engelli gençler kendi haklarını aramak üzere 34 proje fikri geliştirdi,  proje fikirleri Jüri tarafından belli kriterlere göre değerlendirildi, aralarından seçilen 3’ü kazandıkları para ödülüyle projelerini 2012 yılında uygulamaya başlayacaklar.
  • Eğitim alan 360 işitme engelli gençten 30’u akran eğitimlerini tamamlayarak işitme engelli akranlarında haklar konusunda farkındalık yaratmak üzere eğitmenlik becerisi kazandı.
  • 13 ilde uygulanan projede, proje ekibi 62 ilgili kamu ile 35 STK temsilcisi ile görüşerek işitme engelli gençlerin sorunlarını gündeme getirdi.
  • Proje faaliyetleri, sonuçları ve kazanımlarının yer aldığı proje sonuç kitabı basıldı ve gençlik çalışmaları yürüten kurumlarla paylaşıldı. Proje sonuç kitabı için tıklayınız

Katılımcı Görüşleri

“Ben Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda liderlik yapıyorum ve bu sene kampçılarımdan biri işitme engelliydi, şaşırdım ama korkmadım”

Eğitim Alan Gençlik Çalışanı