Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi

Proje Künyesi

Kurum: Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV)

Amacı: Hatay ve Adıyaman’da tarım sektöründe kadın girişimciliğinin desteklenmesi

İlleri: Hatay, Adıyaman

Hibe Tutarı: 250.000 TL

Proje Ortağı: Yeşilpınar Kadınları Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Besnili Aktif Kadınlar Yardımlaşma Dayanışma İşletme Kooperatifi

Proje Başlangıcı: 6 Temmuz 2012

Proje Bitişi: 6 Temmuz 2013

Mevcut Durum
Nüfusun yaklaşık %50’sinin yoksulluk sınırlarında olduğu Adıyaman’da, bu durumdan en fazla kadınlar etkilenmektedir. Hatay’da kadınların işgücüne katılımları %32’dir. Her iki ilde tarım sektörü  ile yöresel ve organik ürün potansiyelinin yüksek olması, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi için bir fırsat sunmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Hatay ve Adıyaman’da:
    • Üretim/Eğitim Atölyeleri kurularak örnek kadın girişimleri yaratılacak.
    • 100 kadın bu girişimlerde çalışarak gelir elde edecek.
    • 500 kadın tarımsal üretim, destekler ve girişimcilik hakkında bilgilendirilecek.
    • Mahalle Kadın Komiteleri aracılığıyla kırsaldaki kadınların ihtiyaçları tespit edilecek, çeşitli hizmetlere erişimleri sağlanacak.

Proje Sonuçları

• Hatay'da kurulan Defnesu Üretim ve Eğitim Atölyesi’nde 100'ün üzerinde kadın örgütlendi.
  • Hatay’daki atölyede işlenen 15 tonun üzerinde meyve ve bitki ile 60 kadın gelir elde etti.
  • Adıyaman'da tedarik ve işleme çalışmaları yapmak için 15 kadın örgütlendi.
  • 615 kadın liderlik ve örgütlenme, finansal okuryazarlık, tarımsal üretim ve organik tarım gibi konularda eğitimlere katıldı.
  • Mahalle Ka381 kadına uygulanan anketlerle ihtiyaç analizleri gerçekleştirildi.

Katılımcı Görüşleri

“Evliyim ve iki çocuk annesiyim. Daha önce hiçbir yerde çalışmamıştım. Ev kadınıydım. Daha önce evdeydim, hiç dışarı çıkmazdım. Yeşilpınar Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği açılınca ben de derneğe katıldım ve burada çalışmaya başladım. Buraya başladıktan sonra çevrem genişledi, sosyalleştim. Ayrıca dernekte her şeye beraber karar verdiğimiz için hiç çalışıyor gibi de olmuyorum.”

Proje Faydalanıcısı

“Proje kapsamında verilen eğitimlere katıldım. Sonrasında bizi teşvik ettiler ve organik tarıma başladık. Arazimizde hurma, ayva, nar, elma var. Başlarda biraz kayıp verdik, ama yılmadık. Artık iyi gidiyor, bu yıl ürünlerimiz çok güzel. Her kadın gibi ben de işim olsun isterdim, artık kendi işim var ve işimle tamamen ben ilgileniyorum.”

Proje Faydalanıcısı

“Proje çalışmaları sonucunda kadınlar ortak bir ruh oluşturdu, beraber hareket etmeyi, sorunları beraberce çözmeyi öğrendi. Hep evinde oturmuş, çocuğuna bakmış kadınlar burada ticareti öğrenmeye başladılar. Aldıkları eğitimlerden sonra toplumsal olaylara bakış açıları da değişti. Artık birbirlerine olan davranışları, eşleri, aileleri ile olan ilişkileri daha güçlü, daha bilinçli.”

Yerel Proje Koordinatörü