Anne Çocuk Eğitim Vakfı: Kırsalda Genç Kadınların Güçlendirilmesi

Proje Künyesi

Kurum: Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)

Amacı: Kırsalda yaşayan kadınların güçlenmeleri

İlleri: Adana, İçel

Hibe Tutarı: 152.306 TL

Proje Ortağı: Adana Kadın Dayanışma Merkezi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı

Proje Süresi: 14 Temmuz 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Kırsalda yaşayan kadınlar eğitim ve iş gücüne katılımda en dezavantajlı gruplar arasındadır. Erken yaşta evlenme, aile içi şiddetin meşru görülmesi kentlere oranla kırsalda daha yaygındır. Kadınlar sahip oldukları hakları yeterince bilmemekte ve kullanamamaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Adana ve İçel'de:
    • Sağlık, kadın hakları, çocuk bakımı, iletişim gibi modüller içeren “Dere Tepe Eğitim Programı” ile 1.350 kadın bilgilenecek.
    • Kadın hakları ile ilgili yeni bir modül geliştirilecek ve yereldeki STK’lar tarafından uygulanacak.
    • Eğitime katılan kadınların kamu ve STK’lar ile ilişki kurması için karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilecek.

Proje Sonuçları

• Adana ve İçel'de:
    • 46 köyde 1.192 kadın 11 haftalık Dere Tepe Eğitim Programı’na katıldı.
    • Kadınlar eğitimlerden sonra kamu kurumları ile iletişime geçtiler ve taleplerini ilettiler.
    • STK’lardan 37 kişi eğitici olmak üzere eğitim aldı ve köylerde Dere Tepe Eğitim Programı’nı yürüttü.
    • STK’lar ile kadın hakları üzerine bir modül geliştirildi. STK’lar bu modülü 1.255 kadına uyguladı.
    • 23 STK kapasitelerini artırmak için talep ettikleri konularda eğitimlere katıldılar.
    • Köylerde toplam 400 erkek ile farkındalık toplantıları düzenlendi.

Katılımcı Görüşleri

"AÇEV’in eğitimlerini duyunca çok sevindim. Çünkü biz sivil toplum olarak yaptığımız tüm etkinliklerde daha çok kentteki kadınlarla ilgileniyorduk. Hep onlarla ilgili çalışma yapıyorduk. Bilene bildiğini anlatıyorduk sanki. Birden karşımıza Dere Tepe Eğitim Programı çıkınca 'Bir dakika dedik, nerede bu dereler tepeler?' Dedim ki 'Evet, biz bir yeri eksik bırakıyoruz'. Kırsalda eğitici olmak beni çok etkiledi."

Proje Eğiticisi

"Çocuk eğitimi ile alakalı önceden büyüklerimizden gördüğümüz çocuğa vur, otur, sustur… Bu kurs açıldığından beri çocuğun kendi göz hizasına gelerek, anlatarak, söyleyerek ve söylediğinin de arkasında durarak eğitim vermemiz gerektiğini anladık."

Proje Faydalanıcısı