Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Kırsaldaki Kadınların Güçlendirilmesi 2

Proje Künyesi

Kurum: Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Amacı: Hatay ve Adıyaman’da tarım sektöründe kadın girişimciliğinin desteklenmesi

İli: Hatay, Adıyaman

Hibe Tutarı: 249.947 TL

Proje Ortağı: Yeşilpınar Kadınları Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Besnili Aktif Kadınlar Yardımlaşma Dayanışma İşletme Kooperatifi

Proje Süresi: 8 Temmuz 2013 - 7 Temmuz 2014

Mevcut Durum

Hatay ve Adıyaman’ın içinde bulundukları istatistiki bölge birimlerinde (TR63 ve TRC1), erkeklerin iş gücüne katılımı sırasıyla %71 ve %73’ü bulurken, kadınların iş gücüne katılımı %27 ve %16 ile sınırlı kalmaktadır. Her iki ilde de yöresel ve organik ürün potansiyelinin yüksek olması, kadınların güçlendirilmesi için önemli fırsatlar sunmaktadır (TÜİK, 2012).

Projenin Hedefledikleri

• Hatay ve Adıyaman'da:

o Kurulan eğitim/üretim atölyelerinin kapasiteleri artırılacak (ürün geliştirme atölyeleri ile kalitenin iyileştirilmesi, yeni ürün ve üreticiler bulunması vb).

o 120 kadın atölye ile bağlantılı faaliyetler (atölye çalışanı, tedarikçi veya toplayıcı olarak) sayesinde gelir elde edecek.

o 200 kadın teknik eğitimlere (organik tarım, tarımsal destekler, gıda güvenliği, iklim değişikliği, vb. konularda) katılacak.

o 100 kadın “güçlendirme eğitimlerine” (liderlik, örgütlenme, vb. konularda) katılacak.

o Pazarlama ve tanıtım faaliyetleri yürütülecek.

Proje Sonuçları

• Adıyaman ve Hatay’da kooperatif ve üretim/eğitim atölyesi kurulumu tamamlandı.
  • Üretim ve eğitim atölyelerinde 77 kadın gelir elde etmeye başladı.
  • Saha araştırması ve pazarlama çalışmalarından edinilen geribildirimler ışığında yeni ürünlerin üretimine başlandı.
  • Her iki ilde toplam 100’den fazla kadın teknik ve güçlendirme eğitimlerine (organik tarım, kurutma, hijyen, liderlik, örgütlenme vb.) katıldı.
  • Pazarlama çalışmaları kapsamında üretilen ürünler butik restoranlar, zincir mağazalar ve internet üzerinden satılmaya başladı.
  • Atölyelerin tanıtım faaliyetlerine (fuar katılımları vb.) devam edildi.

Katılımcı Görüşleri

"Ben yıllarca felçli anneme baktım. Annem öldükten sonra birkaç yere başvurdum, ama yaşımdan dolayı iş bulamadım. Sonra Yeşilpınar Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin açılacağını duydum. Kurucu üyesi oldum. Burada çalışırken hem arkadaşlarımla sohbet ediyorum, hem evdeki işlerimi yapıyorum, hem de gelir elde ediyorum."

Proje Faydalanıcısı

"Burada şöyle bir model yaratmaya çalışıyoruz. Her kadın gelsin, bilgi de alsın, tarım desteklerini öğrensin, organik tarıma yönelik eğitim alsın, doğadan toplamayı öğrensin, girişimcilik ruhu edinsin ve bir şekilde güçlensin istiyoruz. Bu nedenle bu proje sadece bir üretim değil, bir eğitim projesi aynı zamanda. Üretim, projenin bir çıktısı ama bizim için kadınların güçlenmesi daha büyük çıktı."

Proje Koordinatörü