Kocaeli Kültürel Gelişim ve Dayanışma Derneği: Konu Kadınsa

Amacı: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

İli: Kocaeli

Hibe Tutarı: 35.000 TL

Proje Ortağı: Kocaeli Üniversitesi, Başiskele Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi

Proje Süresi: 1 Ekim 2013 – 30 Haziran 2014

Mevcut Durum

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine yönelik stratejilerden birisi de kadınların ilerlemesini sağlayacak kurumsal mekanizmalar oluşturmak ve var olan mekanizmaların kapasitelerini güçlendirmektir. Bu kurumlardan en önemlileri STK’lardır. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik projelerde sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasındaki ortaklıkları geliştirmek halkın güvenini kazanmak açısından önemlidir.  Üçüncü sektör denilen STK’ların, yerel mercilerin karar verme, yasa koyma süreçlerinde söz sahibi olabilmesi için bu tarz projelere ihtiyaç vardır. Kocaeli’de de belediyeler, kadın STK’ları, eğitim kurumları ve velileri biraraya getirecek ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ortak bilinç geliştirecek projelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

- Hedef gruplar, farkındalığı artırılacak 1.000 kişi ve eğitimlerden faydalanacak 150 kişidir.

- 12-15 yaş arası 20 kız ve 20 erkek çocuğu, 20 öğretmen, Başiskele Belediyesi erkek personelinden 20 kişi, 20 çifte dezavantajlı kadın ve 50 okul velisi (kadın ve erkek) eğitimlerden yararlanacaktır.

- Düzenlenecek eğitimlerle; öğretmenlere okullarında toplumsal cinsiyet eşitliğini uygulamalı olarak nasıl hayata geçirebilecekleri anlatılacak; velilere ve öğrencilere verilecek eğitimlerle aynı yaklaşımın ev içinde geliştirilmesi sağlanacaktır.

- Proje sonucunda Başiskele Belediyesi’nde bir Eşitlik Birimi kurulması için model geliştirilecektir. Bu modelin hayata geçirilmesi için belediye personeli eğitilecektir.

- Projenin sonunda bir kitap çıkarılacaktır. Projenin yürütülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği algı anketi sonuçları, uygulanan yöntemler, riskler  ve çözümleri ile ilgili bir hedef-sonuç raporu niteliğini taşıyacak kitap proje konusunda çalışacak diğer kişilere faydalı olacaktır.