Sabancı Vakfı | 40. Yıl
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar

Proje Künyesi

Kurum: Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (TCYOV)

Amacı: Kadın odaklı bir tutukevi modeli oluşturulması ve oluşturulan modelin Türkiye’deki diğer kadın tutukevlerine yaygınlaştırılması

Hibe Tutarı: 130.598 TL

Proje Ortağı: Doğuş Üniversitesi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği

Projenin Gerçekleştiği İller: Adana, Ankara, Denizli, Eskişehir, İstanbul

Proje Başlangıcı: 15 Nisan 2011

Proje Bitişi: 15 Nisan 2012

Mevcut Durum

Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü’nün 2011 verilerine göre Türkiye’de ceza infaz kurumlarında 4337 tutuklu ve hükümlü kadın bulunmaktadır. 2010 yılında Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamaya göre bu kadınlardan 444’ü kurumda 0-6 yaş arası çocuklarıyla birlikte kalmaktadırlar. Ceza infaz kurumlarında 0-6 yaş arası 479 çocuğun olduğu tahmin edilmektedir.(TCYOV, 2011)

Projenin Hedefledikleri

• İstanbul, Adana, Ankara, Denizli ve Eskişehir Kadın Tutukevlerinde:
    • 55 kadın ve genç kıza“Etkin Annelik Becerileri“,  “Sağlık" ve "Kadın Hakları” eğitimi verilecek.
    • 1200 kadına "Toplumsal Cinsiyet"seminerleri düzenlenecek.
    • 415 görevliye"Kadın Ve Çocuk Hakları" kapasite geliştirme eğitimleri verilecek.
  • Kadın tutukevi modelinin Adalet Bakanlığı’na savunusu yapılacak.

Proje Sonuçları

• Sabancı Üniversitesi Mor Sertifika desteğiyle tutukevi personeline yönelik kılavuzlar
  • Tutukevinde kalan 60 genç kıza psikososyal uyum eğitimleri. Genç kız eğitici eğitimi kılavuzu için tıklayınız.
  • Tutukevinde kalan 43 anneye etkin annelik becerileri eğitimleri
  • 80 tutukevi personeline seminerler ve eğitimler. Tutukevi personeli eğitici eğitimi için tıklayınız.
  • Bakırköy Tutukevi'nde kalan 250 kadına toplumsal cinsiyet seminerleri
  • "Türkiye'de Kadın Ceza İnfaz Kurumlarına Genel Bakış: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" kitabı. Kitabın, aralarında Adalet Bakanlığı, 5 kadın tutukevi ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun da bulunduğu kurumlarla paylaşılması. Kitap hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Katılımcı Görüşleri

“Cezaevlerindeki kadınların sorunlarını tespit etme açısından bu proje çok önemli. Yapılan etkinliklerde uzmanlara yöneltilen soru ve görüşler, kadınların yaşadıkları süreçte genelde kendilerini ne denli mağdur hissettiklerine yönelikti. Bu mağduriyetin fark edilmesi adına yapılan çalışmalar çok değerli.”

Eğitmen

“Cezaevinde gerçekleştirdiğimiz bu atölye çalışması benim için oldukça öğretici oldu. Farklı ve alışık olmadığım bir ortam ve hedef kitle ile toplumsal cinsiyet ve haklarımız üzerine konuşmak benim için dönüştürücü bir deneyim oldu.”

Eğitmen

“Kasımpaşa grubunda değişim oldu. Biz fark ettik. Önceden çocuklarıyla kavga gürültü eksik olmazdı. Şimdi arada kulağıma geliyor, sizden (Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı) bahsediyorlar kendi aralarında konuşurken.”

İnfaz Koruma Memuru

“Kızlar çok kavgacı bir gruptu. Koğuş içinde kendi aralarında gruplaşmışlardı. Bu çalışmalar onlara iyi geldi… Daha az kavga eder oldular. Keşke böyle çalışmalar artsa da boş kalmasalar. Çünkü cezaevinde insan boş kaldıkça birbirine sarıyor. “

Ceza İnfaz Koruma Memuru

“Genç kızlarla benzeri çalışmalar yürütüyorduk, ancak kadın hakları konusuna eğilmek çok önemliymiş, bunu fark ettim bu süreç boyunca. Çünkü çoğu genç kız haklarının bilincinde olmadığı için burada zaten.”

Psikososyal Servis Uzmanı

Üyelikler | SSS | Basın Haberleri | Sosyal Medya | Multimedya Galeri | Logo Kullanımı | Site Haritası | İletişim Sabancı Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır.   Sabancı Vakfı Facebook Sayfası   Sabancı Vakfı Twitter Sayfası