Lütfiye Kelleci Birer (Sezon 04 - Bölüm 20)
Get the Flash Player to see this player.

Engelleri Görünmez Kılan Bir Mücadele Hikayesi

Sabancı Vakfı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatmaya devam ediyor. Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; Lütfiye Kelleci Birer ve kurucusu olduğu Engelli Kadın Derneği oldu.

Üniversite yıllarındayken engelli alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile çalışmaya başlayan Lütfiye Kelleci Birer, kadın örgütlerinin içinde de yer almak istedi. Birer, hem engelli hem de kadın örgütlerinde ‘engelli kadın’lara yaklaşımın doğru olmadığını görünce 2009 yılında “Engelli Kadın İnisiyatifi”ni ve 2011 yılında da bir grup engelli arkadaşı ile “Engelli Kadın Derneği”ni kurdu.

Bugün 35’i engelli kadın olmak üzere Engelli Kadın Derneği’nin 40 üyesi bulunuyor. Derneğin, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları projesinde eğitmenler, diğer engelli kadınlara hak temelli mücadele konusunda eğitimler veriyorlar. Lütfiye Kelleci Birer’in öncülüğünde gerçekleşen projeyle dernek; ayrımcılık, engellilik, toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet, hak temelli mücadele gibi konularda farkındalık çalışmaları yürütüyor. Proje kapsamında Samsun, İzmir ve Ankara’da oluşturulan atölyelerde çoğunluğu engelli kadınlar olan katılımcılara hak temelli mücadele, toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet gibi konularda eğitimler verildi. Bu çalışmalardan kazanılan deneyimle, özelde engelli kadınlara ve genelde herkese yönelik “Engelli Kadın Olmak” konusunda bir paylaşım dosyası oluşturuldu.