Meral Kekeçoğlu (Sezon 03 - Bölüm 11)
Get the Flash Player to see this player.

Arı Gibi’ Girişimciler Yetişiyor

Fark Yaratanlar programının 23 Mart 2012 tarihindeki konuğu, Düzce Üniversitesi ‘Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi’ni (DAGEM) kurarak Yığılca’da arıcılığın geliştirilmesine katkıda bulunan Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu.

Yüksek lisans çalışmalarını, arı genetiği üzerine araştırmalar yaparak tamamlayan Meral Kekeçoğlu, Türkiye genelinde 56 bölgede yaptığı inceleme sonrasında farklı bir tür arı olan Yığılca arısını keşfetti. Yığılca arısının bacak ve kanat uzunluğundan dolayı daha çok bal yapabildiğini bilimsel olarak kanıtlayan Kekeçoğlu, Düzce’ye yerleşerek belediyenin, kaymakamlığın, kamu ve özel sektör kuruluşlarının desteği ile Düzce Üniversitesi ‘Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi’ni (DAGEM) kurdu.

Meral Kekeçoğlu 2008 yılında Düzce’ye geldiğinde, 30 aile arıcılık ile geçimini kazanıyordu. Yığılca’nın potansiyeline inanan Kekeçoğlu, “Birlikte Daha Fazlasını Yapabiliriz” adlı arıcılık projesine hayat verdi. Yığılca halkına arıcılığı anlatmak için toplantılar ve kurslar düzenleyen Kekeçoğlu, Yığılca’ya gelemeyen köylüler için ise diğer köylere giderek camilerde, kahvehanelerde ve ilköğretim okullarında arıcılık dersleri verdi. Arıcılık eğitiminin, merkezi bir yerden yürütülmesi ihtiyacı, bir eğitim merkezinin kurulmasını sağladı. Arı üreticileri ve Düzce Üniversitesi’nin işbirliğiyle Yığılca’da arıcıları buluşturan bir eğitim merkezi açıldı. Arı nüfusunun beslenebilmesi için ‘Bal Üretim Ormanı’ kuruldu. Kekeçoğlu, kadınları ve engellileri de arıcılığa yönelmeleri konusunda teşvik etti. Arıcılık kursunda 207 kişi eğitime katıldı, 13’ü kadın olmak üzere 70 köylü arıcılık sertifikası aldı. Kekeçoğlu’nun fark yaratan çalışmaları sonucunda, üç yılın sonunda 108 aile arıcılık ile geçimini sağlamaya başladı.

Meral Kekeçoğlu’nun başarısı Avrupa Komisyonu’nun her yıl düzenlediği 2011 Avrupa Girişimcilik Ödülü Yarışması’nda aldığı birincilik ile taçlandı. 29 ülkeden 399 projenin katıldığı yarışmada  “Birlikte Daha Fazlasını Yapabiliriz” projesi “Girişimcilik Ruhunu Geliştirme” dalında birinci seçildi.