Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (Kedv) Mikronet: Mikro Girişimci Kadınlar İş Portalı

Proje Künyesi

Kurum: Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV)

Amacı: Mikro girişimci kadınların güçlendirilmesiyle işlerinin ekonomik olarak daha etkili ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlanması

İlleri: 24 il

Hibe Tutarı: 266.000 TL

Proje Ortağı: Özel Sektör Gönüllüleri Derneği, Habitat için Gençlik Derneği, İlk Adım Kadın Kooperatifi, Umut Işığı Kadın Kooperatifi, İpekyolu Kadın Kooperatifi

Proje Başlangıcı: 1 Haziran 2009

Proje Bitişi: 30 Kasım 2010

Mevcut Durum
Dünya Bankası verilerine göre (2005), Türkiye’de 6 milyondan fazla insan enformel sektörde çalışmakta, bunların yaklaşık 1/3’ünü ise kadınlar oluşturmaktadır. Enformel sektörde çalışan kadınların yaklaşık % 50’si çeşitli ev eksenli işlerle ailelerini geçindirmeye çalışmaktadır. Gerek akademisyenler gerek küresel kalkınma kuruluşları tarafından, ekonomilerin büyük bir bölümünü oluşturmasından dolayı özellikle dar gelirli kadınların bu tür mikro ölçekli girişimlerde bulunmasının önemi vurgulanmaktadır. Bu girişimler, istihdam ve sermaye yaratma potansiyelleriyle kadın yoksulluğuyla mücadelede çok önemli bir işlev görmektedir. (KEDV, 2008)

Projenin Hedefledikleri
1.200 kadına 24 ilde (Adapazarı, Aydın/Kuşadası, Batman, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Erzincan, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Mardin, Sinop, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon) bilgisayar eğitimleri verilecek.

15 şirketten 54 özel sektör gönüllüsüne, mikro girişimci kadınlara online danışmanlık verebilmeleri için mentorluk konusunda oryantasyon verilecek.

“Mikro girişimci kadınların”, profesyonel gönüllülere ulaşabileceği ve işlerini daha sürdürülebilir kılmak üzere bu mentorlardan online danışmanlık alabileceği web sitesi hazırlanacak.
1000 mikro girişimci kadın portaldan faydalanacak.

Proje Sonuçları

• Habitat için Gençlik Derneği gönüllüsü gençler 24 ilde 1224 girişimci kadına bilgisayar eğitimi verdi.
  • Özel Sektör Gönüllüleri Derneği 54 gönüllüye mentorluk eğitimi verdi.
  • Projenin etkinliğini değerlendirmek için 10 ilde girişimci kadınlar ve gönüllü mentorlarla proje değerlendirme toplantıları yapıldı.
  • Mikro girişimci kadınların web üzerinden birbirlerine ve mentorlara danışabilecekleri web portal kuruldu. Web portala erişmek için www.girisimcikadin.com web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  • Web portala yönelik Nisan 2011 itibarıyla en güncel veriler şöyle:
    • Toplam Girişimci Üye Sayısı: 1.378
    • Toplam Danışman Üye Sayısı: 54
    • Siteye Girişler
    • Toplam Sayfa Görüntüleme: 372.000
    • Üye Girişleri: 6.432
    • Sitenin Ortalama Günlük Ziyaret Sayısı: 300
    • Bilgi Notları Okunma Sayısı: 11.224
    • Sorulan Soru Sayısı: 574
    • Okunma Oranı: 4.984

Katılımcı Görüşleri

’’Ben Şaziye, Biga Kadın Kooperatifi üyesiyim. Proje ve bilgisayar eğitimlerini kooperatif yöneticilerimizden öğrendim. Böyle bir projenin oluşumunun kadın girişimcilerin kendilerini geliştirmek ve bilgilendirmek adına mükemmel olduğunu düşünüyorum. En azından bir bilene sormak çok yakınımızda, bu bize güven ve cesaret veriyor. Portala üye olmakla merak ettiğim sorulara cevap aldım. Daha öğrenecek çok şeyim var. Ama artık öğrenmenin yolunun yakınımdan geçtiğine inanıyorum. Sizlere teşekkür ederim.’’