Mor Sertifika Programı

Mor Sertifika Programı İstanbul, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’daki lise öğretmenlerinin eleştirel toplumsal cinsiyet bakış açısını geliştirmeye yönelik  bir eğitim programıdır. 2007-2010 yılları arasında uygulanan program kapsamında toplam 2144 öğretmen, öğrenci ve kadın seminerlere ve eğitimlere katılmıştır. Ayrıca, 206 lise öğretmeni İstanbul’da Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilen bir haftalık programa katılıp ‘Mor Sertifika’ almaya hak kazanmıştır. ‘Mor Sertifika’ Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında hizmet içi eğitim olarak sayılmaktadır.

Mor Sertifika Programı'nın Hedefleri:

Bu programın hedefleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

• Toplumsal cinsiyet çalışmalarının lise eğitimi içinde ana akımlaşmasını, bu konudaki duyarlılığın derslere ve okul içi etkinliklere yansımasını sağlamak
  • Lise öğretmenlerinin ve onlar aracılığıyla liseli gençlerin kadınların insan hakları konusundaki farkındalıklarını artırmak
  • Katılımcılar arasında toplumsal cinsiyet üzerine ortak bir dil oluşturmak
  • “Öğrenmeyi öğrenme” prensibine odaklanmak; lise öğretmenlerini toplumsal cinsiyet bilinciyle eğitim stratejileri geliştirme konusunda güçlendirmek ve desteklemek

Mor Sertifika Programı'nda eğitim verilen modüller aşağıdadır:

• Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm
  • Matematik - Doğa Bilimlerinde Toplumsal Cinsiyet
  • Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet
  • Kadın ve Medya
  • Osmanlı Tarihi ve Toplumsal Cinsiyet
  • Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet
  • Şiddetten Ne Anlıyoruz?
  • Cinsel Taciz Atölyesi
  • Ergen Ruh Sağlığı - Kadın Ruh Sağlığı
  • Toplumsal Cinsiyet Atölye Çalışması: "Kolaylaştırma", "Teoriden Pratiğe", "Değerlendirme Anketi"

Daha ayrıntılı bilgi için: genderforum.sabanciuniv.edu/Morserttanitim