Mor Sertifika Programı

“Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” kapsamında Sabancı Üniversitesi 11 pilot ilde lise öğretmenlerinin toplumsal cinsiyet farkındalığını arttırmaya yönelik Mor Sertifika Programı’nı yürütecektir.

Mor Sertifika Programı’nın nihai amacı; lise öğretmenleri ve öğrencileri arasında toplumsal cinsiyet farkındalığı kültürü oluşturarak, özelde lise eğitiminde ve genelde toplumda var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmektir. Önceki Birleşmiş Milletler Ortak Programındaki dört yıllık Mor Sertifika Programı deneyimlerinden faydalanılarak yeniden yapılandırılan eğitim programında, İstanbul’da Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilecek bir haftalık yoğunlaştırılmış eğitim programı yanı sıra pilot illerde toplumsal cinsiyet farkındalığını arttırmayı hedefleyen atölyeler yürütülecektir.

Mor Sertifika bileşeni altında Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinin yoğun çalışmaları sonucu, Mor Sertifika Programı’nın medya ve ders kitaplarındaki kadınlık ve erkeklik temsillerinden kadın hareketine, ergen ruh sağlığından şiddet ve cinsel tacize kadar çok çeşitli konuları kapsayan zengin içeriği oluşturulmuştur. Ayrıca programda bu eğitim modüllerine ek olarak, toplumsal cinsiyet konusunda lise öğretmenlerinin kendi okullarında geliştirecekleri ve uygulayacakları proje önerileri üzerine atölye çalışmaları da yer almaktadır.

Mor Sertifika Programı Proje Ekibi

Armanç Yıldız - Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu

Aktiviteler:

İl Toplantıları

Sabancı Üniversitesi akademisyenleri ve Mor Sertifika Programı ekibi lise öğretmenleri ile illerde atölye çalışmaları ve eğitimler gerçekleştirecektir. Mor Sertifika Programı’nın tanıtılması için her sene ilkbaharda o sene çalışılacak olan illerde Toplumsal Cinsiyet Farkındalık Seminerleri gerçekleştirilecektir.

Mor Sertifika Programı

İstanbul’da Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilecek bir haftalık yoğunlaştırılmış eğitim programı ile her yıl en az 40 lise öğretmenine Mor Sertifika verilecektir. Mor Sertifika Programı’nın eğitim modülleri her sene yenilenmekte ve geliştirilmektedir. İllerin ve lise öğretmenlerinin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılan programdan örnek eğitim modülleri şu şekildedir:

• Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hareketi
  • Toplumsal Cinsiyet ve Medya
  • Şiddeti Konuşalım: Şiddet, Cinsel Şiddet ve Şiddetin Ruh Sağlığına Etkisi Atölyesi
  • Kadına Yönelik Şiddet ve Hukuk
  • Cinsel Taciz Atölyesi
  • Toplumsal Cinsiyet ve Tabu Roller
  • Matematik, Doğa Bilimleri ve Toplumsal Cinsiyet
  • Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet
  • Ergen Ruh Sağlığı ve Toplumsal Cinsiyet
  • Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Atölyesi
  • Yaratıcı Yazma Atölyesi
  • Toplumsal Cinsiyet ve Psikoloji
  • Kolaylaştırma Atölyesi
  • Birinci Dalga Cumhuriyetçi Feminizm: Nezihe Muhiddin, Kadınlar Halk Fırkası ve Kadın Birliği
  • Filmmor Film Gösterimi ve Söyleşisi
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitiminde İyi Örnekler

Takip Ziyaretleri

Sabancı Üniversitesi akademisyenleri ve Mor Sertifika Programı proje ofisi İstanbul’da gerçekleştirilen Program sonrasında il ziyaretleri ve hatırlatma eğitimleri yaparak lise öğretmenlerine toplumsal cinsiyet odaklı proje geliştirme ve uygulama konusunda rehberlik edecektir.

Geçtiğimiz yıllarda Mor Sertifika alan lise öğretmenlerinin gerçekleştirdiği çalışmaların bazıları şöyleydi:

• İnsan Hakları ve Demokrasi Kulübü’nün kurulması
  • Okul meclis seçimlerinde kız öğrencilerin adaylıklarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi
  • Velilere ve öğrencilere yönelik toplumsal cinsiyet bilgilendirme etkinlikleri
  • Ders planlarının toplumsal cinsiyet konusuna duyarlı hazırlanması
  • Lise öğretmenlerinin kendi alanlarında ders kitaplarına toplumsal cinsiyet eleştirel gözüyle bakarak bu öğeleri taramaya başlamaları

Uzun vadede Mor Sertifikalı lise öğretmenleriyle illerde yapılacak çalışmalarla toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik projelerin üretilmesi ve yürütülmesi amaçlanmaktadır.