Mustafa Özarslan (Sezon 02 - Bölüm 15)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; "Mükemmel Sınıflar" Yaratan Mustafa Özarslan

"Fark Yaratanlar" programının 20 Ocak 2011 tarihindeki konuğu, ABD Başkanı Obama'nın kızlarının gittiği okuldaki sistemi Sürmene'de başarıyla uygulayan Mustafa Özarslan.

Özarslan, 2008 yılından bu yana Trabzon'un Sürmene ilçesinde görev yapan idealist bir kaymakam. Özarslan, Sürmene'ye atandığında, aynı dönemde ABD'de başkanlık koltuğuna Barack Obama'nın kızlarının gittiği ilkokulu inceledi. "Benim öğrencilerim de aynı ortamlarda eğitim görebilmeli" diyen Özarslan, "Mükemmel Sınıflar Projesi" ile ilçede çok önemli bir çalışma gerçekleştirdi.

Özarslan proje ile, "Yaşayan ölü" olarak adlandırdığı ilçedeki 12 ilköğretim binasını yenileyerek mükemmel sınıflar yarattı. Hiçbir kamu desteği olmaksızın, tamamen sponsorlar ve halkın desteğiyle hayata geçen projeyle öğrenciler bilgisayar, projeksiyon, ses düzeni gibi teknolojik donanımlara sahip sınıflara sahip oldu.

Bu sınıflarda, ses akustiğini sağlayan gökyüzü mavisinden limon sarısı duvarlara ve öğrencilerin kendilerine ait rengarenk dolaplara kadar her şey öğrenciler için düşünüldü. Sürmene ilçesindeki öğrenciler, kürsüde öğreten öğretmenin olmadığı, U yerleşim düzeninde öğrenim görmeye, sınıflarındaki katı atık kutularını kullanarak geri dönüşümü öğrenmeye başladı.

12 okuldaki 179 öğretmen ile 3.400 öğrenci mükemmel sınıflardan olumlu yönde etkilendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi akademisyenlerince yapılan bir araştırma, mükemmel sınıflar sayesinde öğrencilerin derse katılımlarının yükseldiğini, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kuruluşlarına gönderilen öğrenci sayısının yüzde 40 arttığını ortaya koydu.

Daha fazla bilgi için: