Naşide Buluttekin (Sezon 01 - Bölüm 09)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; "Mahalle Anneleri" Modeli ile Okul Öncesi Eğitime Katkıda Bulunan Naşide Buluttekin

Sabancı Vakfı katkılarıyla hayata geçen ''Fark Yaratanlar'' programının 29 Kasım 2009 tarihindeki konuğu, okul öncesi eğitim alanındaki çalışmalarıyla fark yaratan Naşide Buluttekin.

Naşide Buluttekin Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde doğdu. Yaklaşık 10 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra "Kadın ve Aile Sağlığı, Eğitim, Uygulama ve Danışmanlık Projesi"nde ve "Yerel Kalkınmada Kadın Liderliğinin Desteklenmesi Projesi"nin saha koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Aynı zamanda Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kadın ve Çocuk Çalışma, Yerel Gündem 21 Kent Meclisi ve Diyarbakır Kadın Platformu üyesi olarak çalıştı. Buluttekin, merkezi ABD'de bulunan ASHOKA Vakfı tarafından "sosyal girişimci" olarak seçildi.

Açtığı Anne-Çocuk Eğitim Merkezleri'nde, anneleri de eğitim sürecine katarak çocukların sağlıklı olarak gelişimine destek veren Buluttekin, okul öncesi eğitim modelini, mahallede yaşayan "mahalle anneleri" aracılığıyla uyguluyor ve çocukların suça ve sokağa itilmesinin engellenmesi konusunda çalışmalar yapıyor. Diyarbakır'da kurduğu 20 Okul Öncesi Eğitim Merkezi faaliyette bulunmaktadır.

Ayrıca, Diyarbakır'da yoksul kadınların kendi ihtiyaçları için harekete geçmeleri gerektiğine inancı ile sahada çalıştığı kadınlarla Umut Işığı Kadın Kooperatifi'ni kurdu. Umut Işığı Kadın Kooperatifi'nde 2002 yılından bu yana 1000 kadar çocuğa eğitim olanağı sağlandı.