Nihat Kihtir (Sezon 02 - Bölüm 24)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; İşaret Dilini Yaygınlaştırmaya Çalışan Nihat Kihtir

"Fark Yaratanlar" programının 7 Nisan 2011 tarihindeki konuğu, Türkiye'de işitme engellilerin eğitim almalarının, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının önündeki en önemli bariyerlerden biri olan "işaret dili" konusunda çalışmalar yürüten Nihat Kihtir.

İşitme engellileri örgütleyerek 2009 yılında kurduğu Çankaya İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile, işitme engelli ve duyan gençlerin bir arada olduğu bir ortamda, işaret dilinin yaygınlaşması için çalışan Kihtir bu yaklaşımını, eğitmen olarak görev aldığı, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen "Katılımda Engel Yok" projesinde de uyguluyor.

Nihat Kihtir, işitme engelli gençlerin toplumsal katılımını desteklemeyi, kendi sorunlarına yönelik projeler üretebilme becerisi ve donanımı kazandırmayı amaçlayan proje kapsamında, 13 farklı ilden gelen 30 gençlik çalışanına 6 hafta gibi kısa bir zamanda işaret dilini öğretti. İşitme engellilerin dünyasını ve işaret dilinin neden yaygınlaşması gerektiğini "duyan" gençlik çalışanlarına da işaret diliyle anlattı.

Kihtir, "Katılımda Engel Yok" projesi kapsamında yaklaşık 500 işitme engelli gence haklarını arama konusunda eğitimler vermeyi hedefliyor. İşaret dilinin Türkiye'de yaygınlaşması için savunuculuk çalışmaları yapıyor.

Daha fazla bilgi için: