KAMER Vakfı: O Köy Bizim Köyümüzdür

Proje Künyesi

Kurum: Kamer Vakfı

Amacı: Kırsalda yaşayan kadınların yaşadıkları sorunların ortaya konması ve bilgilenmeleri

İlleri: Batman, Siirt

Hibe Tutarı: 208.003 TL

Proje Ortağı: Batman ve Siirt Baroları

Proje Süresi: 14 Temmuz 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Batman ve Siirt’te yapılan saha araştırmalarına göre, kadınlar miras hakkı, eğitim hakkı gibi haklarından yeterince yararlanamamaktadır. Erken yaşta ve zorla evlilikler oldukça yaygındır. Ailesinin haksız uygulamalarına karşı çıkan kadınlar namus cinayetleri ile öldürülmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Batman ve Siirt'te:
    • Muhtar, imam, öğretmen ve jandarmaları bilgilendirmek için toplantılar düzenlenecek.
    • Yüz yüze görüşmelerle, köylerde 2.775 kadına ulaşılarak bu kadınların profil ve ihtiyaçları belirlenecek.
    • Görüşme sonuçları Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili kurumlar ile paylaşılacak.
    • Kadınların ihtiyaçları doğrultusunda toplantılar düzenlenecek ve onlara destek verilecek.

Proje Sonuçları

• Batman ve Siirt'te:
    • 467 köyde 3.261 kadınla görüşüldü.
    • Köy ziyaretlerini takiben KAMER’e köylerden 189 kadın başvurdu.
    • İlçelerde düzenlenen 12 toplantı ile toplam 1.742 imam, jandarma, muhtar, öğretmen ve kamu görevlisi kadın hakları konusunda bilgilendirildi.
    • Köylerden elde edilen veriler analiz edildi ve bir basın toplantısı ile paylaşıldı.

Katılımcı Görüşleri

"Köy tamamen boş izlenimi veriyordu. Kimse yaşamıyor diye tam dönüyorduk ki, uzaktaki evin balkonunda iki kadın gördük. Köy ve köylüler çatışma yıllarında çok zarar görmüş. Sonrasında köy boşaltılmış, onlar göçememişler. Yol yoktu, su yoktu, okul yoktu. Onlara köy geliş sebebimizi anlattık. İnanamadılar. Yıllar sonra bu köye gelen ilk insanlar bizdik, üstelik onlarla görüşmek için gelmiştik. Bu onları inanılmaz mutlu etti. 'Yani siz şimdi sadece bizim için mi geldiniz?' diye boynumuza sarılıp durdular."

Saha Koordinatörü

"Yaşım 56. Hiç Türkçe bilmiyorum. ‘O zaman benim için de bir şey yapın’ dedim. Eşim beni ve çocuklarımı terk etti. Batman Merkez’e yerleşti… Boşanma davası açmadan nafaka hakkından faydalanmak için Baro Adli Yardımdan ücretsiz avukat için beraber gidip başvuruyu yaptık. Başvuruyu yapana kadar çok mutsuzdum. Baronun istediği üç evrakı hemen Nüfustan ve Tapu Kadastrodan beraber çıkardık. Ondan sonra yüzüm güldü.”

Proje Faydalanıcısı