Ödemiş Kadın Kooperatifi (Sezon 05 - Bölüm 06)
Get the Flash Player to see this player.

İpek İle Geleceklerini Dokuyorlar

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun altıncı Fark Yaratan’ı “İpekle Geleceğini Doku” projesini hayata geçiren Ödemiş Yöresi Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi oldu.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen, İzmir’in Ödemiş ve Birgi ilçelerinde yürütülen projede, ipek dokumacılığı aracılığıyla hem unutulmaya yüz tutmuş Ödemiş ipeğinin yeniden canlandırılması, hem de kadınlar için istihdam olanakları yaratılması amaçlanıyor.

Ödemiş Kadın Kooperatifi’nin hayata geçirdiği projede, önce muhtarlar, yerel sivil toplum kuruluşları ve ev ziyaretleri aracılığı ile projeden faydalanmak isteyebilecek kadınlara ulaşıldı. Sonrasında gönüllü katılımcılara eğitimler verildi, dokuma atölyeleri kuruldu ve ipek çekme çalışmaları başladı. Yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda da Ödemiş ipek mendili ve Ödemiş çarşafı üretildi.

Ödemiş Belediyesi’nin tahsis ettiği binada kurulan atölyede, Ödemiş Halk Eğitim Müdürlüğü’nün eğitmenleri eğitim veriyor, üretilen ürünler de Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi’nde satışa sunuluyor.

“İpekle Geleceğini Doku” projesi kapsamında kadınlar bir araya gelerek hem toplumsal hayata katılıyor, hem de ürettikleri ürünlerle ekonomik olarak güçleniyorlar. Ayrıca yöreye özgü geleneksel bir sanat dalı da yaşatılmış oluyor. Her aşamasında kadınların yer aldığı projede, katılımcılara liderlik ve toplumsal cinsiyet gibi konularda da eğitimler veriliyor.