Kayseri Bedensel Engelliler Derneği: Okuyan, Çalışan ve Üreten Engelli Kadın Gücü Projesi

Proje Künyesi

Kurum: Kayseri Bedensel Engelliler Derneği

Amacı: Engelli Kadınların Ekonomik Hayata Katılımını Güçlendirmek

İli: Kayseri

Hibe Tutarı: 35.000 TL

Proje Ortağı: Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi

Proje Süresi: 1 Eylül 2014 – 28 Şubat 2015

Mevcut Durum

2002 yılı itibariyle toplam nüfus içinde engelli nüfusun payı %12.3 iken kadın engellilerin payı %13.5 ve erkek engellilerin payı ise %11’dir (TÜİK 2009:102). İşgücü katılım oranları cinsiyet itibari ile farklılık göstermektedir. Engelli erkeklerde işgücüne katılım oranı %32.2 ve işsizlik oranı %14.2 iken engelli kadınlar için işgücüne katılma oranı %6.7 ve işsizlik oranı %21.5’tir. Bu farklılık, engelli kadının işgücüne katılım konusunda engelli erkeklere göre çok daha büyük zorluklarla karşılaştığını kanıtlamaktadır.

Projenin Hedefledikleri

- 20 engelli işsiz kadına iki ayrı grup halinde Tekstil (Düz Dikiş-Overlok ve Ev tekstili) konularında eğitim verilmesi

- 200 engelli kadın ve yakınlarının  “Engelli Kadın Hakları, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Şiddete Maruz Kalan Kadına İlişkin Yasal Düzenlemeler” Semineri ile bilinçlendirilmesi

- 300 engelli çalışan kadına yönelik “Çalışma Hayatında Engelli Kadın” anketi yapılması