Olimpiyat Oyunları
Get the Flash Player to see this player.

Rio 2016 Olimpiyat Oyunları

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında 190 ülkenin katılımı ile gerçekleşen Olimpiyat Oyunlarına, Türkiye 21 dalda 95 sporcu ile katılarak 1 altın3 gümüş  ve 4 bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazandı. Türkiye'ye altın madalyayı güreş dalında şampiyon olan Taha Akgül kazandırdı. Taha Akgül, “Sakıp Sabancı Spor Ödülleri” kapsamında 40 Cumhuriyet Altını ödülünü 21 Aralık 2016 tarihinde Sabancı Center‘da düzenlenen törende Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı’nın elinden aldı.

Altın Madalya Kazanan Sporcu

Güreş

Taha Akgül

Genç sporcuya ödülünü veren Dilek Sabancı“Sevgili babam Sakıp Sabancı, başarılı gençlerin geleceğin teminatı olduğuna, gençlerin, sanatçıların, sporcuların başarılarının teşvik ve takdir edilmesi gerektiğine inanırdı. Babamın başlattığı ve devam ettirilmesini vasiyet ettiği bu ödülleri sürdürmekten ve başarıyı teşvik etmekten mutluluk duyuyoruz”  dedi. Ödüllerin, sporcuların elde ettikleri başarıların takdir edilmesinin ötesinde, onlara bir teşekkür anlamını taşıdığını söyleyen Dilek Sabancı, sporcuları destekleyen ailelerini de kutladı.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları

İngiltere’nin başkenti Londra’da 27 Temmuz - 12 Ağustos 2012 tarihleri arasında 204 ülkenin katılımı ile gerçekleşen Olimpiyat Oyunlarına, Türkiye 16 branş ve 114 sporcu ile katılarak 2 altın2 gümüş  ve  1 bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazandı. Türkiye'nin ilk altın madalyasını tekvandocu Servet Tazegül, ikinci altın madalyasını ise olimpiyat oyunları tarihinde Türkiye'ye atletizm dalında ilk altın madalya sevincini yaşatan Aslı Çakır Alptekin aldı.

Londra 2012 Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin ve Servet Tazegül, “Sakıp Sabancı Spor Ödülleri” kapsamında 40’ar Cumhuriyet Altınını 4 Eylül 2012 tarihinde Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı.

Altın Madalya Kazanan Sporcular

Atletizm   Aslı Çakır Alptekin
Taekwondo Servet Tazegül

Genç sporculara ödüllerini veren Güler Sabancı, “Olimpiyatlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil eden genç sporcularımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz.RahmetliSakıp Sabancı’nın sağlığında başlattığı ödül programı kapsamında ödüllendirdiğimiz sporcularımıza vebaşarılarının ardındaki herkese teşekkür ediyoruz ve daha nice başarılara imza atmalarını diliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Güler Sabancı, açıklamalarına şöyle devam etti: “Sakıp Sabancı, Türk sporuna ve sporcusuna büyük önem verirdi ve desteklerdi. 1996 yılında hayata geçirdiği ve olimpiyatlarda altın madalya kazananlara verilen Olimpiyat Ödülleri, Sakıp Bey’in ne kadar ileri görüşlü olduğunu ve başarıların teşvik edildikçe arttığını bir kez daha ispatlıyor. Sabancı Vakfı olarak, ülkemizi başarıya taşıyan sporcuları ödüllendirerek Sakıp Sabancı’nın vasiyetini yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Dilerim ki dünya çapında daha nice spor karşılaşmalarında ülkemizi temsil edebilecek yetenekte genç sporcularımız yetişir ve onları da ödüllendirme fırsatı buluruz”.

Pekin 2008 Olimpiyat Oyunları

Çin'in başkenti Pekin'de 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenen ve 204 ülkenin katılımı ile gerçekleşen Olimpiyat Oyunlarına, Türkiye 12 branş ve 68 sporcu ile katılarak toplam 1 altın, 4 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazandı.

Türkiye’ye altın madalya kazandıran Ramazan Şahin’in, ödülünü almak üzere antrenörü Muhammet Bodur 19 Aralık 2008 tarihinde Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen törene katıldı.

Altın Madalya Kazanan Sporcu

Halter           Ramazan Şahin

Sakıp Sabancı Spor Ödülünü törende takdim eden Dilek Sabancı, babası merhum Sakıp Sabancı’dan bayrağı devraldığını ve bu nedenle mutlu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Sadece madalya kazanan sporcularımız değil, orada canla başla mücadele eden, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan sporcularımız da büyük başarı gösterdiler. Onlara verilen küçük bir desteğin sonuçlarının ne kadar büyük olduğunu bugün hepimiz görüyoruz. Bizlere büyük gurur yaşatan olimpiyat şampiyonlarımıza rahmetli babam Sakıp Sabancı’nın adını taşıyan ödülü sunmaktan çok mutluyum”.

Atina 2004 Olimpiyat Oyunları

2004 Atina Olimpiyatlarına 21'i kadın toplam 66 sporcu ile katılım sağlayan Türkiye, Olimpiyatlar sonucunda 3 altın, 3 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı.

Altın Madalya Kazanan Sporcular

Halter           Halil Mutlu
Halter Nurcan Taylan
Halter  Taner Sağır

Türkiye’ye altın madalya kazandıran sporcular ödüllerini Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dilek Sabancı’nın elinden aldılar.

Ankara’da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde yapılan ödül törenine sporcular Halil Mutlu, Nurcan Taylan, Taner Sağır’ın yanı sıra Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, Halter Federasyonu Başkanı Kenan Nuhut ile sporcuların yakınları katıldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, merhum Sakıp Sabancı'nın spora büyük destek verdiğini hatırlatarak, ''O'nun bıraktığı bayrağı Dilek Sabancı taşıyor. Özellikle engelli sporcular için gayretleri ve çalışmaları var'' dedi.

Sabancı Vakfı adına törene katılan Dilek Sabancı da babasının bayrağını kendisinin aldığını ve bu nedenle mutlu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Halter sporunda başarılı olmamız çok güzel. Bizler sadece futbolda başarılı görünüyorduk. Kamçılamak için ödül vermek gerekli. Babamı takip etmeyi Allah bana nasip etti. Halter ve güreş gibi branşlar Türkiye'de ön planda. Halil'in olimpiyatlarda 3. kez şampiyon olması çok güzel bir olay. Destek vermek zorundayız. Türkiye olimpiyatlara katıldığında birçok madalya vermek inşallah bizlere nasip olur. Bu faaliyetler devam edecek.''

Sydney 2000 Olimpiyat Oyunlarında Altın Madalya Kazanarak
Sakıp Sabancı Spor Ödülü Alan Sporcular