Oy ve Ötesi (Sezon 07 - Bölüm 09)
Get the Flash Player to see this player.

“Bir oy, bir oydur"

1946 yılında Türkiye çok partili hayata geçtiğinden bu yana seçim süreçlerine hep kuşkuyla bakıldı. Seçimleri izleyen günlerde gazete sayfalarının bir bölümü; yakılan, çalıntı ve geçersiz oy iddialarıyla doldu taştı. Hem katılımcı demokrasi anlayışıyla bu iddiaların oluşmasını engellemek, hem de vatandaşlık bilincini geliştirmek için Sercan Çelebi ve arkadaşları tarafından Oy ve Ötesi isimli bir dernek kuruldu.

Oy ve Ötesi Derneği’ne gönüllü olup seçim günü görev almak isteyenler bir dizi eğitimden geçiriliyorlar. Sonrasında görev almak istediği yeri belirtiyorlar. Seçim günü görevlerini yaptıktan sonra da Türkiye'nin dört bir yanından T3 denilen Türkiye Tutanak Teyit sistemine aktarılan sandık sonuç tutanaklarını doğruluyorlar. Ve böylelikle hem oyların seçim görevlisi olmayan kişiler tarafından da sayılmasını, hem de vatandaşların bu süreçte somut sorumluluklar almasını sağlıyorlar.

Oy ve Ötesi Derneği kurulduğu günden bu yana biri Cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere, toplamda 5 seçimde görev yaptı. 140 bin gönüllüsü ile bu seçimlerin daha sağlıklı geçmesi için çalışmalarda bulundu. Bu çalışmalarda Oy ve Ötesi müşahitleri 67.065 adet sandık tutanağı toplayıp T3 sistemine giriş yaptılar.

Oy ve Ötesi “daha güvenli bir seçim” parolasıyla ortaya çıktı. On binlerce gönüllünün desteğiyle seçimlerin sivil toplum katılımıyla denetlenmesini ve vatandaşların direkt olarak sürece müdahil olmasını sağladı. Hem sivil toplum alanında, hem de Türkiye siyasetinde kocaman bir fark yarattı.