Anlaşmazlık Çözümü Araştırma Derneği: Polatlı Müzakereci-Arabulucu-Lider Öğrenci Yetişiyor Anlaşmazlık Çözümü Araştırma Derneği: Polatlı Müzakereci-Arabulucu-Lider Öğrenci Yetişiyor Anlaşmazlık Çözümü Araştırma Derneği: Polatlı Müzakereci-Arabulucu-Lider Öğrenci Yetişiyor

Proje Künyesi

Kurum: Anlaşmazlık Çözümü Araştırma Derneği

Başvuru Sahibi: Abbas Türnüklü-Hasan Çetin

Amacı: Liselerdeki öğrenci şiddetini azaltmak ve öğrenciler arasındaki çatışmaları çözmek için "akran-arabuluculuk" modelinin uygulanması

İli: Ankara

Hibe Tutarı: 38.230 TL

Proje Ortağı: Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi

Proje Süresi: 1 Nisan 2014 - 13 Mart 2015

Mevcut Durum

Okullarda ve genel olarak toplumda kişiler arası saldırganlık ve şiddet vakaları oldukça yaygın. Öğrenciler anlaşmazlık yaşadıkları takdirde, sorunlarını şiddete başvurarak ve birbirine zarar vererek çözme eğilimindeler. Şiddetin azaltılabilmesi ve önlenebilmesi için bu eğilim değişmesi gerekmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Ankara, Polatlı’da:
    • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle “akran-arabuluculuk” modeli yerele uyarlanacak.
    • 10 lisede dokuzuncu ve onuncu sınıfta okuyan 1.256 öğrenciye 30 saat akran-arabuluculuk eğitimi verilecek.
    • Öğrenciler arasında yaşanan anlaşmazlıkların arabulucu öğrencilerin kolaylaştırıcılığında çözümlenmesi için her lisede bir akran-arabuluculuk ofisi açılacak.
    • Liselerde öğretmenler ve öğrenci velileri anlaşmazlık çözümü ve akran arabuluculuk konusunda bilgilendirilecek.
    • Proje sonuçlarını da kapsayan bir kitapçık basılacak ve dağıtılacak.

Projenin Sonuçları

• Ankara, Polatlı'da:
    • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliğiyle "akran-arabuluculuk" modeli Polatlı yereline uyarlandı.
    • 10 lisede toplam 871 öğrenciye akran-arabuluculuk eğitimi verildi.
    • Liselerde açılan akran-arabuluculuk odalarında arabulucu öğrencilerin kolaylaştırıcılığında 87 anlaşmazlık ele alındı.
    • Liselerde arabuluculuk çalışmasına katılan öğretmenlere ve öğrenci velilerine anlaşmazlık çözümü ve arabuluculuk hakkında bilgi verildi.
    • Proje sonuçlarını kapsayan bir kitapçık hazırlandı ve ilgili kurumlara dağıtıldı.