Program Danışma Kurulu Toplantısı (23 Şubat 2015, Gaziantep Divan Otel)
Program Danışma Kurulu Toplantısı (23 Şubat 2015, Gaziantep Divan Otel) Program Danışma Kurulu Toplantısı (23 Şubat 2015, Gaziantep Divan Otel)

Sabancı Vakfı’nın finansal desteği, Birleşmiş Milletler kuruluşları UNDP ve UN Women ile Sabancı Üniversitesi’nin uygulayıcılığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle gerçekleşen "Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı"nın (“BMOP” veya “Ortak Program”) üçüncü Program Danışma Kurulu Toplantısı, 23 Şubat 2015 tarihinde Gaziantep Divan Otel’de yapıldı.

“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme”, “Mor Sertifika Programı” ve “Sabancı Vakfı Hibe Programı” olmak üzere üç bileşenden oluşan Ortak Program’ın 2012 yılından bu yana yapılan çalışmalarının ele alındığı toplantı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, BM Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi  Ingibjorg Gisladottir ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın katılımıyla gerçekleşti.

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadın haklarını geliştirmek konusunda öncü bir rol üstlenmek amacıyla BMOP’un destekleyicisi olduklarını söyleyen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı; “İlkini 2006-2010 yılları arasında 6 ilde uyguladığımız Ortak Program’da cesaret verici sonuçlara ulaştık. 2012’de ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme’ çatısı altında oluşturduğumuz ikinci Ortak Program’da uygulama alanını 11 ile çıkardık.” dedi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda yaptığı hamleyi sosyal haklar ve özgürlükler ile desteklemesi gerektiğini söyleyen Güler Sabancı; “Ekonomi alanında gösterdiğimiz başarıyı sosyal alanlarda da yakalamak için kadınların iş gücüne ve siyasi hayata katılımını artırmalıyız. Türkiye’de parlamentonun yüzde 14’ünü kadın milletvekilleri oluşturuyor. 7 Haziran 2015 genel seçimlerini kadınların parlamentoda daha yüksek oranda temsil edilmesi için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Buradan bütün kadınlara ve siyasi partilere çağrıda bulunuyorum: Kadınlar, Meclis'te daha fazla yer almalı.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin toplantıda yaptığı konuşmada erkeklerin de kadın hakları konusunda duyarlılık kazanması gerektiği gerçeğinden hareketle; “Kadın hak ve özgürlüklerinin işlevsellik kazanması için bir zihniyet değişikliği gerekmektedir. Söz konusu zihniyet değişikliği de sadece kadınlarımızın mücadelesiyle değil, topyekûn bir eğitim hamlesi ve tüm bireylerin katkılarıyla mümkündür. Kadınlarımız hak ve özgürlüklerine sahip çıkarken, erkeklerin de bu mücadelede önyargılarından arınarak, gücü, çalışma azmi, iradesi ve öz güveni olan kadınlarımıza destek vermesi, sorunların çözümü açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Ortak Program kapsamında öne çıkan başarılı çalışmaların paylaşıldığı panelde; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Ayşe Teymur, Kocaeli Kültürel Gelişim ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülhan Bütün, Kahramanmaraş Fatih Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Rukiye Öztaş Cesur, Ortak Program kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetleri paylaştılar. Program ile ilgili bazı gelişmeler şöyle özetlendi:

• Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde TCDB’nin hayata geçirilmesi için bir Yol Haritası oluşturuldu. Yol Haritası kapsamında yapılacak çalışmalar sonucunda, Gaztak (Gaziantep Belediyesi Takip  Birimi) kurulmasına karar verildi. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bazı hedefler Belediye’nin Stratejik Planı’na dahil edildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gibi bugüne kadar eğitim verilen Eskişehir, Edirne, Kocaeli ve Çanakkale Belediyeleri de kendilerine bir Yol Haritası hazırladılar ve Stratejik Planlarına toplumsal cinsiyete duyarlı hedefler koydular.
  • Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında hibe desteği alan “Konu Kadınsa” Projesi, Kocaeli’de proje ortağı Başiskele Belediyesi’nden 20 erkek personel, Başiskele ilçesinden 20 dezavantajlı kadın, 50 ilkokul velisi, 40 öğrenci, 20 öğretmen olmak üzere toplam 150 kişiye toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verdi. Yapılan algı anketleri ile eğitim alanların toplumsal cinsiyet duyarlılığındaki olumlu değişim ölçüldü. Sabancı Vakfı Hibe Programı’nın başından itibaren 9 ilde 54 proje başvurusu alındı. Bunlardan 20 tanesi hibe desteği almaya hak kazandı.
  • Mor Sertifika Programı (MSP) kapsamında Kahramanmaraş Fatih Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Rukiye Öztaş Cesur, öğrencileri ile “Karşı Cins Olsaydın Nelerden Rahatsız Olurdun?” projesini hayata geçirdi. Erkek ve kız öğrencilere bu soru soruldu. Gelen cevaplar çarpıcıydı. Bir erkek öğrenci “bana laf atılsa sinirlenirdim” dedi. Bir kız öğrenci ise “tüm evi benim geçindirmem zoruma giderdi” dedi. Şu ana kadar BMOP’un yürütüldüğü 11 ilden 500’e yakın lise öğretmeni MSP tarafından verilen toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine katıldı. Programın başından beri 85 lise öğretmenine Mor Sertifika verildi.

Program’ın öğleden sonraki kısmında ise pilot illerden katılımcılar, bileşen sorumluları ve Danışma Kurulu üyelerinden Murat Genç, Program kapsamında yapılan çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulundu. Toplantı, soru ve cevap bölümü ile son buldu.