Rehber Köpekler Derneği (Sezon 08 - Bölüm 14)
Get the Flash Player to see this player.

Rehber köpekler daha sosyal ve erişilebilir bir dünya için çalışıyor

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun 14’üncü Fark Yaratan’ı görme engelli bireylerin daha bağımsız ve sosyal bir hayat sürdürebilmelerini amaçlayan Türkiye Rehber Köpekler Derneği oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de görme engelli bireylerin sayısı, az görenler ve hiç görmeyenlerle birlikte 750 bin civarında. Avukat Nurdeniz Tuncer, hayatını bağımsızca sürdürmek isteyen yüz binlerce görme engelliden biri. Tuncer, kendisi gibi görme engelli olan İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore ile birlikte, görme engelli bireyler için olan rehber köpek uygulamasını Türkiye’de başlatmaya karar veriyor. Böylelikle 2014 yılında Türkiye Rehber Köpekler Derneği kuruluyor.

Rehber köpek adayları, eğitimlerine başlamadan önce yaklaşık bir yıl boyunca gönüllü ailelerin yanında kalıp temel komutları öğreniyorlar. Rehber köpek adaylarına yuvasını açıp onlarla sevgisini paylaşmak isteyenlerin gönüllü aile olmak için Derneğe başvurmaları yeterli. Aile yanındaki sürecin ardından rehber köpek adayları, Dernek bünyesindeki Türkiye’nin ilk rehber köpek ve hareketlilik eğitmeni ile bir yıl süren özel eğitimlerine başlıyorlar. Eğitmen, rehber köpek adaylarıyla pozitif eğitim ve ödüllendirme yöntemiyle çalışıyor. Eğitim sonucunda sınavı geçen köpekler Derneğe başvuru yapan görme engelli bireylerle eşleştiriliyor.

Türkiye Rehber Köpekler Derneği, görme engelli bireyler için daha sosyal ve erişilebilir bir dünya hayaliyle yola çıktı. Görme engellilerin hayatlarını bağımsızca sürdürebilmelerini sağlayan bir modeli Türkiye’ye uyarladı. Engelsiz bireylerin algısında bir dönüşüm yarattı. Hem görme engelli hem de engelsiz bireylerin hayatlarında kocaman bir fark yarattı.