RUSİHAK (Sezon 02 - Bölüm 27)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Toplum Temelli Hizmet Yaklaşımıyla Farkındalık Yaratan; Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği

"Fark Yaratanlar" programının 12 Mayıs 2011 tarihindeki konuğu, ruhsal sağlık sorunlarını birebir yaşayan ve tanık olan kişilerle, zihinsel ve ruhsal rahatsızlıkları olan kişilerin sorunlarının kamuoyunda görünür hale getirilmesi ve toplumsal yaşama katılımlarının teşvik edilmesi için çalışan Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK).

Türkiye'de zihinsel ve ruhsal rahatsızlığı teşhis edilmiş yaklaşık 1 milyon kişi var. Hastane dışında belirli ve koordineli bir hizmet ağı olmayan, kurum temelli bir hizmet modeli işleyen Türkiye'de, ruhsal rahatsızlığı olan kişilerin toplumsal yaşama katılımları desteklenemiyor. Bu da tedavi gören kişilerin aynı şikayetlerle yeniden hastanelere başvurmasına yol açıyor.

RUSİHAK, Avrupa ve Kuzey Amerika'da 30 yıldır uygulanan, tıbbi tedavi ile sınırlı olmayan, bireyleri toplumdan yalıtmadan, toplum içerisinde yaşamalarını sağlayan, sorunu bizzat yaşayanların hizmetlerin planlanması, uygulanması ve denetlenmesi sürecine katılımlarını destekleyen toplum temelli hizmet modelinin ülkemizde gelişmesini hedefliyor. Bu amaçla bir yandan ruhsal rahatsızlıkları olan kişilere hakları konusunda hukuksal destek verirken, bir yandan da kamuoyuna ve hasta yakınlarına yönelik bilgilendirici yayınlar hazırlıyor, toplantılar düzenliyor; yurtdışında yapılan ruh sağlığı hizmetlerine yönelik araştırma ve farklı modelleri kamuoyuyla paylaşıyor.

Toplum temelli hizmet yaklaşımıyla çalışmalar yürüten RUSİHAK, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu başta olmak üzere kamu kuruluşları, akademik çevreler ve ilgili dernekler ile iletişim kurarak bu alanda farkındalık yaratıyor. RUSİHAK bugüne kadar farklı projelerle 1.200 kişiye ulaştı.

Daha fazla bilgi için:

www.rusihak.org