Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü - İstanbul

Padişah 2. Mahmut zamanında ahşap olarak yaptırılan okul binası, Padişah Abdülaziz zamanında Beylerbeyi Sarayı'nın yaptırılmasıyla sarayın kışla binası ve mızıka dairesi olarak kullanılmıştır. Eski Türk mimarisinin en güzel örneklerinin izlerini taşıyan orijinal bina uzun yıllar ilkokul olarak kullanılmış fakat bakımsızlık ve zamanın etkileriyle yıkılmaya yüz tutmuştur. 1986 yılında Sabancı Vakfı tarafından ilk mimarisine uygun bir biçimde yeniden inşa ettirilen bina, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş olup Bakanlık tarafından Olgunlaşma Enstitüsü'nün kullanımına tahsis edilmiştir.

Toplam 6.100 m2 alan üzerinde kurulu ve 2.600 m2 kapalı alana sahip olan Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Türk giyim ve el sanatlarını inceleyip, özelliklerini bozmadan üretim yoluyla hem yeni giysilere uygulayarak gelecek kuşaklara aktarmakta hem de meslek sahibi olmak isteyenleri üretken hale getirmektedir.

2 yıl süreli eğitim veren enstitüde giyim, hazır giyim, örme hazır giyim, moda tasarımı, nakış, el sanatları, resim, seramik, çocuk gelişimi ve eğitimi bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca enstitüde bütün bölümlerin hazıra ya da siparişe yönelik çalışmalarını sürdürdükleri üretim atölyeleri de mevcuttur.

Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü'nde üretim atölyelerinde üretilen ürünler satışa sunulmaktadır. Kişiye özel giysi, nakış, aksesuar çalışmalarının yanı sıra toplu üretim siparişleri de alınmaktadır.

Enstitü, eğitim-öğretime başladığı yıldan bu yana hazırlanan koleksiyonlarla yurtiçi ve yurtdışında, çok sayıda defile organizasyonuna katılmaktadır. Ayrıca, enstitüde tanıtım ve pazarlama amaçlı sergiler ve kermesler düzenlenmektedir.

Binada çeşitli çalışmalara imkan veren 20 atölye, bilgisayar laboratuvarları, desen çalışmaları için özel odalar, teşhir ve defile salonları, idari personel için ofisler ve 1 müze salonu bulunmaktadır. Ayrıca, okulun bünyesinde bir anaokulu da faaliyet göstermektedir.

İletişim Bilgileri

Adres :  Merkez Mahallesi Abdullah Ağa Caddesi No:10 Beylerbeyi-Üsküdar-İstanbul
Tel :  (216) 321 77 95 - 422 67 13
Faks :  (216) 321 76 37