Türk Anneler Derneği Kastamonu Şubesi: Sağlıklı Gençlerle Geleceğe Elele Yürüyoruz

Proje Künyesi

Kurum: Türk Anneler Derneği Kastamonu Şubesi

Amacı: Kadına Eğitim ve Sağlık Hizmetleri

İli: Kastamonu

Hibe Tutarı: 34.970 TL

Proje Ortağı: Kastamonu Belediyesi

Proje Süresi: 1 Eylül 2014 – 31 Mayıs 2015

Mevcut Durum

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre her yıl, 15-19 yaş grubunda 15 milyon genç kadın doğum yapmakta; genç yaştaki bu gebeliklerde annenin ölüm olasılığı daha geç yaşta olan gebeliklere göre iki üç kat daha yüksek olmaktadır. Bazı cinsel organ enfeksiyonları henüz bedensel korunma sistemlerinin gelişmediği bu dönemde daha sık görülmektedir. Uzmanlar, ergenlik döneminde yaşıtlarına göre erken ya da geç olgunlaşan çocukların “herkesin kendi vücudu için uygun olan zamanda” büyümeye başlayacağını bilmesi ve endişe yaratacak bir durum olmadığını fark etmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu sebeple Türkiye’de de beden ve cinsel sağlık konularında gençlerin güven duyabileceği eğitim programlarına ihtiyaç bulunmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

- Kastamonu’da ortaöğretim ve yüksek öğretim yurtlarında kalan genç kızlara, ‘Toplumsal Cinsiyet” kavramı ve bu konuda kalıp yargıların neler olduğu,  kadının ve erkeğin sosyal olarak belirlenmiş kişilik özellikleri, rol ve sorumlulukların neler olduğunun anlatılması

- Genel sağlık, cinsel sağlık ve üreme, cinsel şiddet, istismar vb. gibi temel konularda eğitim verilmesi

- Kastamonu Merkez’de 5 ortaöğretim yurdu, 7 yüksek öğretim yurdu olmak üzere toplam 12 kız yurdunda 360-600 arası genç kıza ulaşılması