Sabancı Vakfı | 40. Yıl
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi - Mardin
Get the Flash Player to see this player.

Önceleri Süvari Kışlası olarak; sonra Vergi Dairesi Binası olarak kullanılan ve mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen 2 katlı koruma altındaki bina Sabancı Vakfı tarafından restore ettirilerek müze ve sanat galerisine dönüştürülmüştür.

Şehir merkezinde bulunan tarihi yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine üst katta yer alacak olan müzeye “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi” adı verilmiştir. Alt katta yapılan galeriye ise Sabancı Vakfı ile birlikte Dilek Sabancı da maddi destek sağladığı için “Dilek Sabancı Sanat Galerisi” adı verilerek 1 Ekim 2009 tarihinde yapılan açılış töreniyle halkın hizmetine sunulmuştur.

Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin, birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi, turistik, mimari ve görsel değerleriyle dünyanın sayılı sit kentlerinden biri olan Mardin, adeta bir açık hava müzesi durumundadır. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, Mardin’in asırlardır biriktirilmiş tarihi kültürünün tanıtımına yardımcı olmaktadır. Kent Müzesi olarak düzenlenen mekan, ince uzun yapısıyla doğrusal bir yürüme aksında değerlendirilmiş, “sergileme” birimlerinden oluşmuştur.

Tasarımda ana ilke, yapının çapraz tonozlarla örtülmüş mekansal bütünlüğünün algılanabildiği bir sergileme düzeninin kurulmasına yöneliktir. Kent kimliğinin özgün özelliklerinin farklı boyutlarda izlenebildiği sergileme ünitelerine ek olarak, yapıdaki mevcut nişler de “el sanatları” ürünlerinin yansıtılacağı birimler olarak düşünülmüştür.

İletişim Bilgileri

Adres :  Gül Mahallesi 1. Cadde Cumhuriyet Alanı Merkez-Mardin
Tel :  (482) 212 93 96
Faks :  (482) 213 73 54