Salih Yüce (Sezon 04 - Bölüm 21)
Get the Flash Player to see this player.

Umut Dolu Bir Mücadele

Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratan’ı; “Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği”ni kurarak kanserle mücadele konusunda çok sayıda çalışma yapan Salih Yüce oldu.

Bir hastalık, iki dernek, her yıl 4 bin tarama ve iki tanı tedavi merkezi

Salih Yüce, yaklaşık 10 yıl önce yakalandığı yumuşak doku kanseri nedeni ile uzun bir süre kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördü. Tedavi esnasında, eğer kanseri yenebilirse; bir hasta, bir baba ve birey olarak edindiği tecrübeleri, toplumla ve kanser hastalarıyla paylaşmayı hayal etti. Salih Yüce, kanseri yendikten sonra Muş’ta “Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği”ni kurdu. Yüce, bu dernek vasıtasıyla 2004 yılından bugüne kadar kanserle mücadele konusunda çok sayıda çalışma gerçekleştirdi.

Salih Yüce, 2007 yılından itibaren Muş’ta kamu kurumları, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, gençlik merkezleri ve gençlik sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, her yıl farklı bir temayla “Uluslararası Yeşeren Bir Bitki Onkoloji Günleri”ni düzenlemeye başladı. Derneğin hayata geçirdiği “Mobil Mamografi” projesi de son yıllarda Muş’ta ve diğer illerde kanserli hasta sayısının artışıyla birlikte, kanserden korunma ve erken teşhis üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini ortaya koydu.

Ortaya çıkan bu acil ihtiyaç neticesinde Salih Yüce, Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı’na başvurarak; Novartis Oncology’nin de desteği ile “Mobil Kanser Tarama Aracı” projesini geliştirdi. Proje çerçevesinde, içinde mamografi cihazı bulunan tam donanımlı bir araç oluşturularak Muş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığı ile bölgede yer alan 12 ilde meme kanseri taraması yapıldı. Bu mobil araçla bugüne kadar 2.500 kadına tarama yapıldı, 3 kadına erken teşhis konularak tedavilerine başlandı.

17 ülkede kanserle mücadelesini anlattı

Salih Yüce bu projeleriyle, Muş’ta Erken Tanı Merkezi’nin ve Devlet Hastanesi’nde Kemoterapi Merkezi’nin de kurulmasını sağladı. Yüce’ye çalışmaları sebebiyle 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ödül verildi ve 2011’de AB Komisyonu tarafından, Avrupa Kanser Haftası’nda komisyona konuşmacı olarak davet edildi. Yurtdışındaki hasta dernekleri onun bu çalışmalarını destekleyip çok sayıda konferansa davet etti ve bu kapsamda 17 ülke gezdi.