Selçuk Var (Sezon 02 - Bölüm 26)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Harran'da Eğitimin Kaderini Değiştiren Selçuk Var

"Fark Yaratanlar" programının 28 Nisan 2011 tarihindeki konuğu, sınıf öğretmeni olarak atandığı Harran Ovası’ndaki Buldum Köyü'nde kurduğu tiyatro grubu ile eğitimin kaderini değiştiren Selçuk Var.

Var, 22 yaşında Şanlıurfa'nın Buldum Köyü'nde göreve başlayıp, elektriği, suyu olmayan okullar, birleştirilmiş sınıflar, anadilleri Arapça olan öğrenciler ve eğitim seviyesi düşük bir köyle karşılaştığında zorlu bir yolun başlangıcında olduğunu anladı. Köye gelen öğretmenlerin köyden gitmesini önlemek, köydeki eğitim yapısını düzeltmek üzere kolları sıvadı. Sosyal faaliyetlerle öğretmenleri köy yaşamına bağlamak amacıyla dokuz öğretmen arkadaşıyla birlikte "Cur-Cuna Tiyatro Grubu"nu kurdu.

Selçuk Var'ın kişisel çabalarıyla kurulan "Cur-Cuna Tiyatro Grubu", köye yeni gelen öğretmenlerin katılımıyla büyüyerek, sahnelediği oyunlar ve şiir dinletileriyle köy halkını eğitirken, öğretmenlerin ve öğrencilerin sosyal ve kültürel bir platformda buluşmasını sağladı.

Tiyatro grubu bugüne kadar kadın haklarıyla ilgili "Nasıl Bir Tane İstersiniz?"; lüks lokantalarla yemek kültürünü eleştiren "Beş Parasız" ve polisle kaza geçiren sürücü arasında acil serviste geçen diyaloğu yansıtan "Acil Servis" oyunlarını Urfa'da toplam 400 kişiye sahneledi. Var'ın önayak olduğu bu projeden doğrudan faydalanan öğrenci sayısı ise 300'e ulaşırken, projeden dolaylı olarak yararlananların sayısı 1200'ü buldu. Sahnelen oyunlardan elde edilen 4.500 TL'lik gelirle, bir köy okuluna ana sınıfı, ilköğretim öğrencileri için derslik ve öğretmen lojmanı yapılmasına da katkıda bulunuldu.

Öğretmen arkadaşlarının deyişiyle, "Vaktin geçmediği köylerde bir çırpıda yıl sonunu getiren" Selçuk Var, "Cur-Cuna Tiyatro Grubu" projesiyle "Yenilikçi Fikir"lerden biri olarak, Ocak 2011'de "Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülü"ne layık görüldü.