Selim Çavuş (Sezon 02 - Bölüm 09)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; "Kitap Her Yerde Okunur" Mesajını Veren Selim Çavuş

"Fark Yaratanlar" programının 9 Aralık 2010 tarihindeki konuğu; Türkiye'deki kitap okuma oranını her yıl yüzde 1 artırmak için her yerde kitap okunabileceğini anlatmaya çalışan Selim Çavuş.

Selim Çavuş, insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için okuma günleri düzenleyerek ve bu günleri ilginç mekanlarda gerçekleştirerek fark yaratıyor.

Selim Çavuş, Fatih Üniversitesi Kariyer Planlama Merkezi'nde Kariyer Danışmanı ve Genç Kariyer Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışıyor. Çavuş, 2007 yılında Amerika'da gördüğü bir think tank kuruluşundan ilham alarak kurduğu Düşün Taşın Derneği ile, Türkiye'deki kitap okuma oranını her yıl yüzde bir oranında artırmayı hedefliyor. 2007 yılında kurulan derneğin resmi olarak çalışmaları, Çavuş'un 12 Ocak 2010 yılında Çankaya Köşkü'ne çıkması ve "Okumayan Kalmasın" projesini, Cumhurbaşkanlığı'na sunmasıyla başlıyor.

Cumhurbaşkanlığı'ndan tam destek alan proje kapsamında her 15 günde bir Pazar günleri, İstanbul'un çeşitli yerlerinde okuma günleri düzenleniyor. Düşün Taşın Derneği, okuma günleri ile bugüne kadar 20 bin kişiye ulaşmış durumda... 17 Ekim'de düzenlenen 32. Avrasya Maratonu'nda önce koşan, ardından kitap okuyan dernek üyeleri, "Herkes en az haftada 1 kitap bitirebilsin" mesajını veriyor.

Düşün Taşın Derneği, İstanbul'da her gün 2 milyona yakın kişinin toplu taşıma araçlarında seyahat etmesi, bu kişilerin 30 dakikalık otobüs yolculuğu için günde toplam 1 milyon saat harcıyor olması gibi çarpıcı verilerden hareketle, "Okumayan Kalmasın" projesine yeni bir adım ekledi... Dernek, Kasım ayı itibariyle İETT ile işbirliği gerçekleştirerek "Okubüs" seferlerine başlıyor... Belirlenen bir güzergahta seyahat eden yolcular, harcadıkları zamanı daha verimli kullanmak için Okubüs'te önce kitap okuyor, sonra da okudukları üzerinden tartışıyorlar.

Düşün Taşın Derneği, 2011'de Türkiye'nin 7 farklı bölgesinde, 2012'de 81 ilde, 2013 yılında Avrupa ve Balkan ülkelerinde ve 2014 yılında tüm dünyada aynı anda "Yüksek Katılımlı Kitap Okuma Etkinliği"ni düzenlemeyi planlıyor.

Daha fazla bilgi için: