Selma Yıldız (Sezon 05 - Bölüm 03)
Get the Flash Player to see this player.

"Kocaman Minik Kodalar" Yalnız Değil

Sabancı Vakfı'nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlattığı "Fark Yaratanlar" programında, beşinci sezonun üçüncü Fark Yaratan'ı "Kocaman Minik Kodalar" projesini hayata geçiren Selma Yıldız oldu.

26 yaşında bir anasınıfı eğitmeni olan Selma Yıldız, Denizli İşitme Engelliler Derneği bünyesinde "Kocaman Minik Kodalar” isimli bir proje yürütüyor. Annesi ve babası işitme engelli olduğu halde kendisinde engel bulunmayan kişiler, yani ‘koda’ çocuk ve gençler, öğrenim hayatları boyunca ailelerinden ödev, sosyal destek gibi konularda çok fazla yardım alamıyor ve bu da okul başarılarını etkiliyor. Aynı zamanda kodalar iletişim, toplumsal hayata katılım gibi konularda da güçlük çekiyorlar.

Türkiye’de bir ilk olan bu proje ile koda çocuk ve gençler, öğrenim hayatları boyunca gönüllüler tarafından destekleniyor ve toplumsal hayatta karşılaştıkları problemlere gönüllüler yardımıyla daha kolay çözüm üretebiliyorlar. Selma Yıldız’ın Denizli İşitme Engelliler Derneği bünyesinde 20 gönüllü genç ile birlikte yürüttüğü bu proje sayesinde, derslerinde problem yaşayan öğrencilerin başarılarında ilerleme; toplumsal ilişkilerinde problem yaşayan öğrencilerin sosyal hayatlarında önemli gelişmeler olduğu gözlendi.

Gönüllülerin Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde okuyan öğrenciler arasından seçildiği proje kapsamında, işaret dili bilen psikologlar eşliğinde ailelere de çocuk eğitimi ve çocuğa yaklaşımla ilgili seminerler veriliyor. Projede her koda çocuk ve gencin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik bir program izleniyor ve her kodayla bir gönüllü ilgileniyor.

Öncelikle kodaların okuldaki derslerine ağırlık verilen projede, bireyler sosyal konularda da destekleniyor. Anne babasından utanan, içine kapanık yaşayan çocuklar bu çalışmalardan sonra anne babası hakkında daha rahat konuşmaya ve sosyalleşmeye başlıyorlar.