Tire Süt Kooperatifi (Sezon 04 - Bölüm 03)
Get the Flash Player to see this player.

Tire Süt Kooperatifi Tirelilerin Hayatında Fark Yaratıyor

Sabancı Vakfı, hayata geçirdiği “Fark Yaratanlar” programıyla toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlatmaya devam ediyor. Dördüncü sezonun yeni fark yaratanı 63 köyde 1870 ortağı bulunan, Türkiye’nin ilk organik pastörize sütünü üreten Tire Süt Kooperatifi…

46 yıl önce kurulan ve 10 yıl öncesine kadar sadece birkaç üreticiden süt toplayıp işleyebilen atıl durumdaki Tire Süt Kooperatifi, son 10 yılda yaptığı çalışmalar ile Türkiye’nin örnek gösterilen bir kooperatifi haline geldi. Kooperatif bugün “üreticiden tüketiciye” sloganıyla, 68 süt alım merkezindeki 50 bin inekten, günde 150 ton süt elde edilen bir kooperatif olarak faaliyetlerini sürdürürken, ortağı olan köylülerin de gelirine katkıda bulunuyor. İzmir’in Tire ilçesinin köylerinde faaliyet gösteren Tire Süt Kooperatifi’ne ortak olan köylüler, her gün ineklerinden elde ettikleri sütü kooperatifin süt alım merkezlerine teslim ederken, tarımsal üretim için gerekli olan ziraat makinelerini, yemleri, traktörlerinin yakıtını kooperatifin imkanları ile sağlıyorlar.

Türkiye’nin ilk organik pastörize sütünü üretti

Tire Süt Kooperatifi’nde sağımdan depolamaya ve soğutma zincirinden tüketiciye ulaşana kadar tüm işlemler el değmeden yapılıyor. Türkiye’nin ilk organik pastörize sütünü üreten Tire Süt Kooperatifi, organik peynir, organik ayran ve et mamullerini de İzmir’deki iki büyük market zincirinde ve kooperatife ait üç büyük mağazada tüketicilere sunuyor.

Kooperatifin, tüketiciye en çok dokunan hizmeti ise “Alo 500 18 18 Eve Süt” motorlu süt servisi. Servisi arayanların sütleri, birkaç dakika içinde evlerine teslim ediliyor.