Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin
Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin Mardin Kültür Derneği: Tiyatro Hepimiz İçin

Proje Künyesi

Kurum: Mardin Kültür Derneği

Amacı: Gençlerin tiyatro aracılığı ile toplumsal hayata katılması

İli: Mardin

Hibe Tutarı: 63.496 TL

Proje Ortağı: Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST)

Proje Süresi: 1 Ekim 2015 – 31 Mayıs 2016

Mevcut Durum

Mardin çok dilli ve kültürlü bir şehir olmakla birlikte şehirde gençler için sosyal ve kültürel imkânlar oldukça kısıtlıdır. Gençlerin kültür sanat faaliyetleri ile toplumsal katılımlarını sağlayacak, onlara hitap eden metotlar kullanılmasına ihtiyaç vardır.

Projenin Hedefledikleri

• Mardin'de:
    • Artuklu, Midyat ve Kızıltepe ilçelerinde yaşayan gençlere gençlik oyunları sergilenecek.
    • Sergileme aşamasından sonra izleyici gençler ile oyundaki temalar, yazarlar ve tiyatro anlayışı üzerine söyleşi yapılacak.
    • İlgili olan gençlerle 3 ayrı atölye düzenlenerek toplumsal kavramların tartışılması ve sahnelerin canlandırılması sağlanacak.

Proje Sonuçları

• Mardin'in Artuklu, Midyat ve Kızıltepe ilçelerinde 1.880 öğrenci tiyatro izledi, yazarların hayatları ve oyunları hakkında bilgi edindi.
  • Bu gençler arasından 41'i katıldıkları atölyelerde tiyatro aracılığıyla sosyal ve kültürel konular üzerine tartıştılar ve özgüven kazandılar.
  • Atölyelerde toplumsal barış, toplumsal farklılıklar ve toplumsal cinsiyet eşitliği kavramları tartışıldı.
  • Tiyatro aracılığıyla toplumsal kavramları ele alma modelini ve projenin detaylarını anlatan bir belgesel hazırlandı.

Katılımcı Görüşleri

"Ortaokuldan beri ilk defa sizin sayenizde tiyatro izledim. Oynarken çok eğlendim artık bir şey yaparken en doğal halimle yapıyorum, eleştiri alsam da 'Size ne arkadaşlar, ben buyum' diyebiliyorum... Bana bu zevki yaşattığınız için hepinize en içten dileklerimle teşekkür ederim."

Proje Faydalanıcısı - Öğrenci

"Biz sanatın gücünü sırtımıza almışız, barışın diliyle geliyoruz buraya ama bir yandan savaşın diliyle de geliniyor.... Savaştan rahatsız olanlar böyle bir barış ortamının içerisinde bulunmaktan gurur ve onur duydular. Bunun yaratmış olduğu bir tedavi de var, hem gençlerin hem bizim üzerimizde."

Proje Eğiticisi

“Çocuklara bir ekip gelecek, tiyatro yapacaklar demiştim. Çocuklar çok önyargılı yaklaştı. 'Hocam ne gereği var tiyatronun, biz YGS'ye hazırlanıyoruz' dediler. Katıldıktan sonra katılmayanlar pişman oldu. 'Biz de katılalım' dediler. Yani gördükçe alıştılar.”

Proje Faydalanıcısı - Öğretmen