Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Trabzon'daki Kadınlar, Kadın Kooperatiflerini İzliyor Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Trabzon'daki Kadınlar, Kadın Kooperatiflerini İzliyor Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Trabzon'daki Kadınlar, Kadın Kooperatiflerini İzliyor Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Trabzon'daki Kadınlar, Kadın Kooperatiflerini İzliyor

Proje Künyesi

Kurum: Yaşam Kadın Merkezi Derneği

Başvuru Sahibi: Cavidan Yılmaz

Amacı: Trabzon’da üreten kadınların kadın kooperatifleri hakkında bilgi sahibi olması ve Trabzon’da bir kadın kooperatifi kurulma sürecinin başlatılması

İli: Trabzon

Hibe Tutarı: 39.980 TL

Proje Ortağı: Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, S.S. Nilüfer Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi

Proje Süresi: 1 Nisan 2014 – 30 Ocak 2015

Mevcut Durum

Trabzon’da üreten kadınların sosyalleşebileceği, ürünlerinden gelir elde edebileceği örgütlü ve hak temelli bir oluşuma ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak yanlış yönlendirmeler, deneyim ve bilgi eksikliği sebebiyle kadınların örgütlenme ve kooperatifleşmeden korktukları tespit edilmiştir. Kadınların kadın kooperatifleri konusunda bilgi edinebilecekleri ve kooperatif üyesi kadınlarla bir araya gelebilecekleri bir fırsata ihtiyaç duyulmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Trabzon’da:
    • 18-60 yaş arası 15 üreten kadına Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından 5 günlük kooperatifleşme eğitimi verilecek.
    • Proje ortaklarından Nilüfer Kadın Kooperatifi ve Ardeşen Kadın Kooperatifi ile deneyim paylaşım toplantıları yapılacak.
    • Nilüfer Kadın Kooperatifi kurucusu 2. sezon Fark Yaratanlar’ından Selma Demirelli ile kadın kooperatifinin çalışmalarına yönelik bir strateji çalışması yapılacak.
    • Trabzon’da bir kadın kooperatifinin kurulması için çalışmalara başlanılacak.

Projenin Sonuçları

• Trabzon'da:
    • 14 üreten kadına Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından 5 günlük kooperatifleşme eğitimi verildi.
    • Kooperatif modellerini incelemek amacıyla Rize Ardeşen Kadın Kooperatifi ve Nilüfer Kadın Kooperatifi ziyaret edildi.
    • Nilüfer Kadın Kooperatifi kurucusu Selma Demirelli ile Trabzon'da kooperatifin kurulmasına yönelik bir strateji çalışması yapıldı.
    • Trabzon Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adıyla bir kadın kooperatifi kuruldu.