S.S. Yaşam Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi: Van’da Çocuk Evlilikleri ile Mücadele S.S. Yaşam Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi: Van’da Çocuk Evlilikleri ile Mücadele S.S. Yaşam Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi: Van’da Çocuk Evlilikleri ile Mücadele S.S. Yaşam Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi: Van’da Çocuk Evlilikleri ile Mücadele S.S. Yaşam Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi: Van’da Çocuk Evlilikleri ile Mücadele S.S. Yaşam Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi: Van’da Çocuk Evlilikleri ile Mücadele

Proje Künyesi

Kurum: S.S. Yaşam, Kadın, Çevre, Kültür, İşletme Kooperatifi

Amacı: Van’da erken yaşta evlilikler ile mücadele edilmesi

İlleri: Van

Hibe Tutarı: 144.880 TL

Proje Ortağı: Van Kadın Derneği

Proje Süresi: 15 Temmuz 2015 - 15 Temmuz 2016

Mevcut Durum

Geleneksel aile yapısı, toplum baskısı vb. nedenlerle Van’ın köylerinde erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddet vakaları fazladır. Yasaların kendilerine verdiği haklardan habersiz olan kadınlar ve çocuklar sıklıkla hak ihlalleri yaşamakta ve kendilerine destek olabilecek kurumları bilmemektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Van'da:
    • Hane ziyaretleri yapılarak köylerde yaşayan kadınların ihtiyaçları tespit edilecek.
    • Muhtar, imam, avukat gibi kilit aktörlerin desteğiyle köylerde bilgilendirme seminerleri düzenlenecek.
    • Çocuklara yönelik resim yarışması, afiş ve billboard ilanları gibi çalışmalarla şehrin genelinde farkındalık yaratılacak.

Proje Sonuçları

• Van’ın 6 köyünde birer hafta boyunca ev ziyaretleri, kadınlara yönelik seminerler ve imam, muhtar, öğretmen gibi köyün önemli aktörleriyle görüşmeler yapıldı.
  • Köylerde erken yaşta evliliğin zararları, kadın hakları, eğitim, sağlık gibi konularda düzenlenen seminerlere 341 kadın katıldı; seminerlere avukat, psikolog, sosyal hizmet uzmanı davet edildi.
  • Van genelinde erken yaşta evliliğin zararları konusuna dikkat çekmek amacıyla öğrenciler arasında bir resim yarışması başlatıldı; 121 resmin katıldığı yarışmanın sonucunda bir resim sergisi düzenlendi.
  • İl genelinde kuaförlere yönelik 2 adet çalıştay düzenlendi; kuaförlerden çocuk yaştaki gelinlerin saçlarını yapmayacakları sözü alındı.

Katılımcı Görüşleri

"Seminer olduğunu duyunca merak edip gittim. Dinledikçe ilham geldi, bir umut geldi içime. Sonra kızların okuması için yardım edeceklerini söylediler, ben daha çok umutlandım. Önce aramayacaklarını sanmıştım ama o akşam aradılar. İki güne kalmadı, okula kaydımı yaptırdık."

Proje Faydalanıcısı

"Çocuk yaşımda gelin geldim ben bu köye. Geldikten iki ay sonra hamile kaldım. Erken yaşta evlendim ama işin doğrusu hiçbir şeyin farkında değildim elbette elimde değildi evliliğim ama şimdiki aklım olsaydı asla evlenmezdim."

Proje Faydalanıcısı