Türk Anneler Derneği Kayseri Şubesi: Yemliha Hazırlanıyor Yarınlara

Amacı: Kadının Ekonomik Olarak Güçlenmesi

İli: Kayseri

Hibe Tutarı: 33.270 TL

Proje Ortağı: Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi, Kocasinan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Proje Süresi: 15 Eylül 2014 – 15 Nisan 2015

Mevcut Durum

Yemliha,  Kayseri iline 40 km uzaklıkta sulama tarımı ve taşımacılıkla geçinen 5200 nüfuslu bir yerleşim bölgesidir. Türk Anneler Derneği (TAD) Kayseri şubesi bu beldede önceki yıllarda eğitim seminerleri düzenlemiş, halkın sorunlarını tespit etmeye çalışmıştır. Bu çalışmalar sonucunda beldede küçük yaşta evliliklerin fazla olduğu, kız çocuklarının eğitimlerini tamamlamadan okuldan alındığı ve evlendirildiği bizzat Yemliha Lisesi Müdürü ve belde kadınları tarafından bildirilmiştir. Yamula patlıcanı ile ünlü olan bu beldede patlıcanın ekiminden hasadına kadar kadınlar tarlada çalışmaktadır. Doğru tarım  konusunda hiçbir eğitim almadıklarını dile getiren Yemlihalı kadınlar, patlıcan üretimi yanı sıra toprak örnekleme ve analizi konusunda, ürünlerini değerlendirmede bilgi eksiklikleri olduğunu bildirmişlerdir.

Projenin Hedefledikleri

- Projede yer alan eğitim programları ile hedef kitleyi oluşturan 50 kadının:

- Kadın ve kız çocuklarının insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında bilinç seviyesinin artması

- Satış, pazarlama ve kooperatifçilik konularında eğitim alması

- Organik tarım, patlıcan ve sebze fidesi yetiştiriciliği konularında verilecek eğitimlerle tarladan maksimum verimi alması ve ekonomik olarak güçlenmesi

- Erken yaşta evliliğe karşı bilgiler içeren afişlerin okullar, kamu kuruluşları, sağlık ocağı, kuran kursu binalarına asılması

- Kooperatif üyesi 500 kişiye iyi tarım püf noktalarını içeren broşürlerin hazırlanıp dağıtılması

- Yemliha Kadın Kültür Merkezi’nin kurulması

- Merkez’e alınacak bilgisayar, kitaplık, dergi ve DVD koleksiyonu ile Yemliha’daki kadın ve kız çocuklarının toplumsal cinsiyet, tarım teknikleri gibi konularda doğru bilgiye ulaşması