Genç Hayat Vakfı: Yurttan Sesler
Genç Hayat Vakfı: Yurttan Sesler Genç Hayat Vakfı: Yurttan Sesler Genç Hayat Vakfı: Yurttan Sesler Genç Hayat Vakfı: Yurttan Sesler

Proje Künyesi

Kurum: Genç Hayat Vakfı

Amacı: Ortaöğretim kız öğrenci yurtlarında kalan genç kızların sosyal ihtiyaçlarına hizmet eden bir yurt modeli oluşturulması ve modelin yaygınlaştırılması

Hibe Tutarı: 115.404 TL

Proje Ortağı: Hüsnü Özyeğin Vakfı

Projenin Gerçekleştiği İller: Konya, Nevşehir

Proje Başlangıcı: 15 Nisan 2011

Proje Bitişi: 15 Nisan 2012

Mevcut Durum

Ortaöğretim kız öğrenci yurtlarında, genç kızların sosyal gelişim ihtiyaçlarını karşılayacak bir hizmet bulunmamaktadır. (Genç Hayat Vakfı, 2011)

Projenin Hedefledikleri

• Konya ve Nevşehir’de 2 ortaöğretim kız öğrenci yurdunda:
  • 350 genç kıza “Potansiyeli Fark Etme”, “Mesleki Bilgilendirme”, “Sosyal Sorumluluk” eğitimleri verilecek.
  • 350 genç kız yereldeki rol model kadınlarla buluşacak ve sosyal sorumluluk faaliyetleri yürütecek.
  • 35 yurt çalışanı genç kızların ihtiyaçları hakkında bilinçlenecek.
  • Kız öğrenci yurtları için bu projede oluşturulan modelin diğer yurtlarda yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na savunusu yapılacak.

Proje Sonuçları

• Yerel proje koordinatörlerinin belirlendiği saha ziyaretleri
  • Yurtlarda görev yapan 15 eğitimciye toplumsal cinsiyet seminerleri
  • Konya ve Ereğli'de yurtlarda kalan 311 genç kıza toplumsal cinsiyet eğitimleri
  • Genç kızların farklı meslek gruplarından 8 rol modelle buluşması
  • 254 genç kıza ekip çalışması, iletişim ve proje oluşturma eğitimleri
  • 78 genç kızın 12 sosyal sorumluluk projesi uygulaması
  • Modelin yaygınlaştırılması için "Yurttan Sesler: Ben de Varım" kitabı. Proje kitabı için tıklayınız.

Katılımcı Görüşleri

“Hayallerini gerçekleştirdi. Çünkü o kızın ilk önce kendine güveni, hayallerini gerçekleştirebileceğine dair inancı vardı. Önüne gelen sorunları ilk önce kendi çözmeye çalıştı, sonra çevreden yardım aldı. Şu an kendi kaldığı yatılı yurtta öğretmenlik yapıyor ve oradaki kızlara elinden gelen yardımı yapmaya gayret ediyor. Tanıdığı arkadaşlarını da unutmadı, o da başkalarının elinden tutmak istiyor.”

Eğitim Sonrası Hayalindeki Kişiyi Yazan Bir Genç Kadın

“Kadın olduğum için kendimle gurur duyuyorum. Kendimi güçlü ve mutlu hissediyorum.”

Eğitim Alan Genç Kadın

“Hayatın zor olduğunu biliyorum ama artık bildiğim bir şey daha var: Başarmak benim elimde…”

Eğitim Alan Genç Kadın

“Genç kadınların toplumsal yaşamda daha fazla katılımcı olabilmeleri, kendi güçlerinin, yapabileceklerinin farkına daha çok varabilmeleri ve sınırlılıkları konusunda destek alabilecekleri kişi ve kurumlar olduğunu fark etmeleri çok önemli.”

Eğitmen

“Bu proje ile okul-yurt-ders üçlüsünü kırmış olduk. Yeni şeyler yapmayı öğrendik, eğlenceli ve yararlı şeyler…”

Sosyal Sorumluluk Projesi Uygulayan Genç Kız

“Sorumluluk bilinci gelişiyordu, verilen görevi yerine getirme, zorlu şartlarda iş yapabilme onlar için önemliydi. Çocuklar hayata çok yabancılardı ama artık hayatı öğrenmeye başladılar”