Ahmet Yaraş

Haftanın Fark Yaratanı; "Su Perisi"ni Korumak için Mücadele Eden Ahmet Yaraş

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 25 Kasım 2010 tarihindeki konuğu, 1800 yıllık bir şifa yurdu olan Allianoi'yi ortaya çıkaran ve onu korumak için insanüstü bir mücadele veren Ahmet Yaraş.

2001 yılından bu yana Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Ahmet Yaraş, kendi elleriyle gün ışığına çıkardığı Allianoi'nin yeniden toprağa gömülmesini engellemek için mücadele veriyor.

M.Ö. 2. yüzyılda kurulan, Pompei'den sonra dünyanın en iyi korunmuş antik çağ yerleşimi olan Allianoi, İzmir ili, Bergama ilçesi sınırları içinde, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında, Paşa Ilıcası Mevkii'nde yer alıyor. Mitolojide hekimliğin ve tıbbın tanrısı olarak kabul edilen Asklepios'a adanmış bir şifa yurdu olan ve suyla tedavi yapılan Allianoi, Antik dünyanın dört büyük sağlık merkezinden en büyüğü.

Bölge turizmi açısından çok önemli bir hazine olan Allianoi, baraj sularının tehdidi altında. Çevresinde, baraj gövdesi ve çevre ile bağlantısını sağlayacak yol yapım çalışmalarının devam ettiği Allianoi, baraja su toplanmaya başlandığı gün tamamen su altında kalacak. Ahmet Yaraş, Allianoi'yi gün ışığına çıkardığı 1998'den bu yana, ekibiyle birlikte bu su perisini kurtarma mücadelesi veriyor.

Daha fazla bilgi için:

www.allianoi.org