Askıda Ne Var

Öğrencilerin Askıdan Dilediğini Seçebildiği Bir Platform

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun yedinci Fark Yaratan’ı, üniversite öğrencilerinin eğitim hayatları boyunca kendilerini geliştirebilmeleri için uğraşan, onları sosyalleşmeye ve paylaşmaya teşvik eden Askıda Ne Var sosyal girişimi oldu.

2014 yılında, devlet üniversitelerinde eğitim gören 1.312 öğrenci ile yapılan “Kampüsün Nabzı Araştırması”na göre üniversite öğrencilerinin kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayda ortalama 655 TL’ye denk geliyor. Araştırmaya göre, en büyük harcama kalemlerini yeme içmenin oluşturduğu üniversite gençliğinin kültürel faaliyetlere bütçe ayıracak fırsatı kalmıyor.

Oğuzhan Canım, üniversite öğrencilerinin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2012 yılında bir grup gönüllü arkadaşıyla birlikte internet üzerinden bir sosyal girişim kurdu. Adı, Askıda Ne Var…

Üniversite öğrencilerine destek olmak isteyenler, Askıda Ne Var web sitesindeki yönlendirmeleri takip ederek yemek/ürün/hizmet desteği sağlayabiliyor, öğrenciler ise web sitesine öğrenci belgesi ile üye olarak, askıda bulunan ürün ve hizmetlerden yararlanabiliyor.

Askıda Ne Var, bugüne kadar 250 bine yakın üniversite öğrencisinin; yemek, kıyafet, tiyatro, konser, sinema bileti, kitap, yurtdışı eğitimi gibi ürün ve hizmetlerden ücretsiz faydalanmasını sağladı.

Ayrıca, birçok öğrenci hayalini kurduğu dünyalara Askıda Ne Var’ın küçük dokunuşları sayesinde girdi. Askıda Ne Var’dan edindiği bilet aracılığıyla tiyatroyla tanışan bir üniversite öğrencisi, oyundan çok etkilenip o tiyatroda eğitim almaya başladı ve şu an amatör tiyatro oyunculuğuna devam ediyor.

Bugün Askıda Ne Var girişiminin binlerce gönüllüsü var. Ünlü tiyatrocular, pop müzik sanatçıları, kişiler ve birçok kurumsal firma Askıda Ne Var sosyal girişiminin yarattığı faydaya inanarak, ona destek oluyor.

Oğuzhan Canım önderliğindeki Askıda Ne Var, sadece dayanışmanın ve paylaşmanın artmasına katkı sağlamakla kalmadı, hem yüzbinlerce üniversite öğrencisinin, hem de binlerce destekçinin hayatında kocaman bir fark yarattı.