Basri Köylü

Şizofreni hastaları için sıradışı bir tedavi

Gerçeklikten uzaklaşılarak duygu, düşünce ve davranışlarında ciddi bozulmaların ortaya çıktığı ruhsal hastalığa şizofreni adı veriliyor.Şizofreni, her ne kadar insanlar arasında çoğu zaman alaycı bir ifade olarak kullanılsa da aslında ciddi bir ruhsal bozukluk. Bugün tıp çevreleri tarafından dünyada şizofreni vaka sayısı dünya nüfusunun yüzde biri olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ise bu rakamın ortalama 600 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.Şizofreni hastalarına tıbbi tedavilerin yanında alternatif tedavi yöntemleri de uygulanıyor. Psikiyatride sanat terapileri Avrupa ve ABD’de oldukça gelişmiş yöntemler. Ancak Türkiye'de bu tedavi yöntemleri pek bilinmiyor.

Basri Köylü, Aksaray Devlet Hastanesi’nde görevli bir psikiyatri uzmanı. Bir süredir şizofreni tanısı koyulmuş hastalara tiyatro terapisi uyguluyor. Tamamı şizofreni hastalarından oluşan Basri Köylü önderliğindeki “Ben de Varım” adlı tiyatro grubu 1 yıl içerisinde Aksaray ve farklı illerde olmak üzere 20 gösteri düzenledi. Basri Köylü tarafından uygulanan tiyatro terapisi sonrasında hastalardaki değişim çevrelerinde de fark edilmeye başladı. Birçok hastanın ilaçlı tedavisi en asgari seviyelere indirildi.

Basri Köylü, şizofreni hastaları için Türkiye’de pek de denenmeyen bir tedavi yöntemi olan tiyatro terapisini hastalarına uyguladı. Toplumdaki ön yargıların kırılmasına ve hastaların insan ilişkilerini iyileştirip tekrardan sosyalleşebilmelerine yardımcı oldu. Hem şizofreni hastalarının ve ailelerinin hayatında, hem de psikiyatri dünyasında kocaman bir fark yarattı.